ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

FP: Även barn med fattiga föräldrar ska få träna fotboll och spela piano

Metro · 13 Mar 2015
Uppdaterad 11 Jan 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Fotbollsträning en lördagmorgon. Improvisation och lek med kompisarna i teatergruppen. Vardag för många svenska barn – men långt ifrån för alla. Nu vill S-MP-regeringen ta bort det särskilda stöd som finns för barns fritidsaktiviteter i familjer med försörjningsstöd, skriver tre folkpartister.

Kultur- och idrottsaktiviteter kostar pengar, men är ändå något de flesta familjer kan och vill prioritera. Men för en del familjer finns inte den möjligheten. Även en liten kostnad kan vara det som får budgeten att spricka.

Barn som lever i familjer som lever länge på försörjningsstöd berättar ofta att de har en ”tom” fritid, och inte får komma med på aktiviteter som de andra i klassen gör. Under Folkpartiets tid i regering infördes en särskild fritidspeng för barnfamiljer som tar emot försörjningsstöd . Pengar som inte skulle användas till annat, utan som var öronmärkta just till barnens fritid.

Pengen räddades tillfälligt kvar genom Alliansens budget, men vi fruktar att de rödgröna kommer att försöka slopa pengen igen så snart de kan – kanske redan i vår. Det skulle innebära familjer med barn i mellan- och högstadiet får en halverad ersättning, från 3 000 kronor per år till ungefär 1 500 kronor . Det räcker till avgiften för kulturskola , men långt ifrån kostnaden för avgift och utrustning i en idrottsverksamhet . I synnerhet inte för äldre barn där idrottandet ofta betyder större kostnader. Risken är också stor att pengarna istället läggs på annat då varje krona ska räcka till mycket.

Argumentet, enligt barnminister Åsa Regnér (S), tycks vara att fattigare familjer inte ska ”pekas ut”, ett argument som vi har svårt att förstå. Det borde vara viktigare att barnen faktiskt får vara med på handbollen eller i dansgruppen.

Folkpartiet vill kämpa för att även de familjer som faktiskt inte har råd ska kunna låta barnen delta i kultur och idrott. Vi vill slå vakt om fritidspengen. Om den rödgröna regeringen fullföljer förslaget att skrota denna satsning så måste vi agera på kommunal nivå. I Stockholm stad föreslår FP nu att Stockholm ska börja väga in kostnader för barns fritidsaktiviteter i försörjningsstödet lokalt.

De rödgröna talar gärna om alla barns rätt att få ta del av kultur och idrott. Men i verkligheten lägger de krokben för de barnfamiljer som behöver stödet mest.

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot (FP) och socialpolitisk talesperson

Rasmus Jonlund

Vice ordförande (FP) i kulturnämnden Stockholms stad

Hanna Gerdes

Ledamot (FP) i kulturnämnden Stockholms stad

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro