ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

FRA jagar inte med pincett, utan med trål

Johan Norberg · 14 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är misstagen i lagen om FRA:s elektroniska övervakning reparerade och riskerna för missbruk hanterade.

Så säger alliansens företrädare när den nya FRA-lagen nu drivs igenom. Men var det inte samma personer som hävdade att det inte fanns några misstag och risker i den första versionen? Är det inte lite som om Titanics tillverkare omedelbart efter förlisningen byggde ett nytt fartyg och hävdade att detta verkligen är osänkbart?

Regeringen säger nu att FRA bara efter tillstånd från en domstol får tillgång till relevanta ”signalbärare” och att risken för massavlyssning av e-post och telefonsamtal är borta.

Men namnet ”domstol” har bara klistrats på en person som är direkt underställd regeringen. Och den minsta signalbäraren motsvarar nästan en miljon hushålls bredbandsuppkoppling. FRA jagar inte med pincett, utan med trål.

Lagen ger möjligheten att övervaka och lagra vår kommunikation, eftersom denna regelmässigt korsar gränser, och ta reda på vem som talar med vem, när och hur. Det innebär risk för storebrorsfasoner, men också lillebrorsfasoner – att informationen hamnar hos ovänner, konkurrenter och utpressare.

Vår kommunikation är en stor del av våra liv. E-post och telefonsamtal kryllar med affärshemligheter, kärleksrelationer och samtal med psykologer, präster och journalister. I FRA:s trål kan även detta fastna. Och inte bara det: ”politiska åsikter, etniskt ursprung och andra känsliga personuppgifter kan förekomma”, som FRA-propositionen råkade erkänna. Och regeringen kan använda alla uppgifter i byteshandeln med andra länder.

Jag är inte emot all övervakning. Vi måste ha en underrättelsetjänst som punktmarkerar auktoritära stater i vår närhet och personer som misstänks för terrorism och grova brott. Men FRA kopplar in kablarna över allt. Det är något helt annat och påminner mer om den gamla onda tid då staten öppnade allas brev och läste dem innan de skickades vidare.  

Med den nya lagen har regeringen målat läppstift på en gris. Läppstiftet är elegant, men det bestående intrycket är fortfarande det fula trynet.

 + Jag fick biljetter till Kents turnépremiär.- Bostadspriserna slår nya rekord. Har ingen lärt sig av finanskrisen?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro