ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Framtidens brott begås på nätet

Stefan Wahlberg · 8 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu, under de sista skälvande dagarna av valrörelsen, så är det väldigt påtagligt att framtidens kriminalitet redan är här. Från och med nu vet varenda svensk att en brottsplats inte längre behöver bestå av en avspärrad skogsdunge utan likväl kan finnas i det virtuella rummet. När kofoten har bytts ut mot en binär kod så inser även Lars Leijonborg att framtidens stöldgods kommer att utgöras av digital information. Men det kan vara värre än så.  Under IT-bubblans mest uppblåsta fas bevistade jag ett seminarium om databrottslighet i Stockholm. Där berättade en av Sveriges främsta IT-brottsexperter, Bosse Norgren, om ett mord som hade begåtts online: ett brottsyndikat i Latinamerika hade hackat sig in i en sjukhusdator och ställt om nivåerna för det dropp som strömmade in i kroppen på den patient som eliminerades.I dag arbetar Bosse Norgren vid Rikskriminalens IT-brottsrotel och är en av dem som utreder dataintrånget hos socialdemokraterna. Han var tidigt en av de poliser som insåg att framtidens brottsutredningar skulle komma att bedrivas just i cyberspace.  För i en tid när information är hårdvaluta inom både affärer och politik så är det inte bara informationen själv som har blivit digital utan också våra pengar. Dynamitardens tid är därmed förbi och fram kliver den hord av datanördar som började fira en mycket lång julafton i och med att Bill Gates blev vår tids frälsare. Om man betänker hur mycket energi dessa hackare är beredda att lägga bara på att sprida djävulskap med sina virusattacker så inser man vad de är kapabla till när det vankas digitala miljoner i andra änden av bredbandet.Problemet är att det dagligen begås mycket grova brott på detta sätt utan att de ens upptäcks. Digitala knarkmiljarder dirigeras hundra varv runt jorden med ljusets hastighet och landar sedan, tvättade och klara, på någon digitaliserad bank. Och det som vi lite kriminalromantiskt brukar kalla för det perfekta brottet har troligtvis begåtts många gånger om då tusentals konton har länsats på tillräckligt lite för att det inte ska upptäckas men helt enligt principen om många bäckar små. Exemplen kan staplas på hög och Bosse Norgren och hans IT-poliser lär inte bli arbetslösa i framtiden.I dag vet vi att ett enda dataintrång har fått en hel valrörelse, och därmed demokratins grundvalar, i gungning. Då är det lätt att föreställa sig vad en terrororganisation skulle kunna åstadkomma med ett tillräckligt samvetslöst koppel av hackare i frontlinjen. Det är hög tid att inse att internet inte bara är ett utmärkt brottsverktyg utan också kan vara själva skådeplatsen för ett brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro