ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Framtidens försvar blir bara för militärnördar

Göran Greider · 14 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Samtidigt som USA och världen förskräcks över förödelsen som orsakats av oljekatastrofen i Mexikanska golfen kommer nyheten att svenska försvaret säger nej till fossilfri vindkraft i Hanöbukten.

Där ska enligt planerna Sveriges största vindkraftpark till havs anläggas. Det rör sig om investeringar för miljarder, en hel del arbetstillfällen och framförallt: Ökad tillgång till fossilfri energi. Men försvaret är oroligt. Man fruktar att JAS-planen kan störas av vindkraftverken och vill därför inte ha dem på en fyra mils radie kring flygflottiljen. Vad är detta? Att det överhuvudtaget är möjligt att eventuellt låta Jasplanens väl och ve gå före vårt behov av ren energi är smått otroligt. Det kan inte hjälpas, men när jag hörde om det där stärktes jag i min uppfattning att det helt enkelt är dags att lägga ner detta förbannade försvar.

Det beprövade och en gång folkliga värnpliktsförsvaret är idag ersatt med frivillighet, men framförallt får försvaret alltmer karaktär av yrkesmilitär. Inom några få år kommer försvarsmakten att befolkas av människor som har som sitt stora intresse att hantera vapen och träna sig för krigssituationer.

Det kommer inte längre att finnas några motsträviga värnpliktiga som egentligen avskyr vapen och fältet lämnas därmed fritt för militärnördar och säkerligen en och annan vapenfetischist. När svenska soldater i framtiden skickas på fredsbevarande FN-uppdrag blir det sådana nördar som åker – i truppen kommer inte att finnas folk som är eller ska utbilda sig till elektriker, ingenjörer, eller kanske rentav psykologer. Alltså minskar förutsättningarna för att de ska kunna göra en bra insats bland civilbefolkningarna.

Redan nu är ju Sverige på väg att militäriseras en liten smula. När svenska soldater dog i Afghanistan utlöste den tragiska händelsen reaktioner som liknar dem som finns i krigförande länder - nu måste vi hålla på ”pojkarna därborta” och ställa upp på dem. De som är kritiska till att svensk trupp står under Nato-befäl bemöts i vissa sammanhang som potentiella landsförrädare. Att tusentals civila dör i samma land kommer helt i skymundan.  Men det är det här med JAS-planen och vindkraftverken. Det är två principer som ställs mot varandra. Den ena är ett uttryck för en aggressiv civilisations sämsta sidor – den andra säger att det kanske finns en väg ut ur samma civilisation.  + Bara några få dagar till, sedan är bröllopet över och man slipper den dagliga ilskan. – Mediernas fixering vid opinionsmätningar är grotesk. Hur skulle det vara att rapportera om partiernas ideologier istället?

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro