ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fredrik Tideman: Mansbebisarna klarar inte att hon fick plats i Star Wars

Fredrik Tideman · 7 Jun 2018
Uppdaterad 7 Jun 2018
Tran har själv inte kommenterat varför hon raderat hela sin Instagramhistorik, men många medier drog direkt slutsatsen att det har att göra med det hat som Tran fått utstå på nätet efter att hon har tagit plats i Star Wars-universumet. , skriver Fredrik Tideman.

Tran har själv inte kommenterat varför hon raderat hela sin Instagramhistorik, men många medier drog direkt slutsatsen att det har att göra med det hat som Tran fått utstå på nätet efter att hon har tagit plats i Star Wars-universumet. , skriver Fredrik Tideman. Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty


Kelly Marie Tran blev den första icke vita kvinnan att ha en ledande roll i en Star Wars-film. På Instagram och på Star Wars egen wikipedia-sajt har det riktats rasistiska hatkommentarer mot henne, skriver Fredrik Tideman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För ett par dagar sedan raderade skådespelaren Kelly Marie Tran alla sina bilder på Instagram. Tran var med i ”Star Wars: The Last Jedi” i rollen som Rose Tico, en mekaniker i motståndsrörelsen som samarbetade med en av de senaste Star Wars-filmernas protagnonister, Finn.

Rollen innebar att Kelly Marie Tran, som har vietnamesiskt påbrå, blev den första icke vita kvinnan att ha en ledande roll i en Star Wars-film.

quotation startOmråden inom populärkulturen som historiskt har dominerats av vita män ska helt enkelt fortsätta att domineras av vita män, annars kommer rasisterna och mansbebisarna att ägna sig åt sin paradgren: Sitta hemma på kammaren och spy ut hat över internet.quotation end

Tran har själv inte kommenterat varför hon raderat hela sin Instagramhistorik, men många medier drog direkt slutsatsen att det har att göra med det hat som Tran fått utstå på nätet efter att hon har tagit plats i Star Wars-universumet. På Instagram och på Star Wars egen wikipedia-sajt har det riktats rasistiska hatkommentarer mot henne.

Historien upprepar sig. När det offentliggjordes att Ghostbusters skulle få en reboot 2016 med bara kvinnor i huvudrollerna fick skådespelaren Leslie Jones utstå en rasistisk hatstorm på Twitter, på grund av sin hudfärg. Innan dess hade projektet kallats för manshat och feministpropaganda och det startades en kampanj för att ge filmen så lågt betyg som möjligt på sajten IMDB, redan innan den hade haft premiär.

I veckan kunde man i DN också läsa om spelrecensenten Paula Manriques historia. Hon började skriva om tv-spel på en stor sajt och blev upplockad som expert inom ämnet i medier. Det slutade med att hon hotades med sexuella övergrepp och att bajs kletades på dörren till hennes lägenhet.

Områden inom populärkulturen som historiskt har dominerats av vita män ska helt enkelt fortsätta att domineras av vita män, annars kommer rasisterna och mansbebisarna att ägna sig åt sin paradgren: Sitta hemma på kammaren och spy ut hat över internet.

Det är obegripligt att vi inte har kommit längre.

Vad det än är som har fått Kelly Marie Tran att ta bort alla bilder från Instagram så är det positiva i historien att det nu finns en till synes ändlös radda tweets från människor som försvarar henne och älskar det hon gör. ”Jag hoppas att Kelly är okej, för hon är fantastisk”. ”Det spelar ingen roll om man inte gillade karaktären Rose, Kelly Marie Tran förtjänade inte månader av hat”. ”Jag älskade Kelly Marie Tran och hennes fantastiska jobb i The Last Jedi”.

Jag hoppas att budskapen når Kelly.

Fredrik Tideman

Plus: Firar syrran som tar examen från universitetet i dag. Grattis!

Minus: Tropiskt varma tunnelbanevagnar.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro