ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fredrik Tideman: Sluta servera kött på alla restauranger

Fredrik Tideman · 8 Nov 2018
Uppdaterad 8 Nov 2018
Stäng av all biltrafik i alla samhällen, från Nässjö till New York, skriver Fredrik Tideman

Stäng av all biltrafik i alla samhällen, från Nässjö till New York, skriver Fredrik Tideman Foto: Unsplash


Vi måste göra något mer drastiskt för att rädda planeten. Stoppa alla passagerarflygplan. Alla. Nu direkt. Du tycker att det är tråkigt att inte få semestra i Thailand? Vet du vad: ingen bryr sig, skriver Metros printchef Fredrik Tideman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi kan flyga till månen, bota sjukdomar och skapa odödlig konst. Men vet du vilken som är människans mest fantastiska förmåga? Att kunna skaka på axlarna och borsta av sig faktumet att vi håller på att förstöra jorden.

Det kommer ett ryck någon gång ibland. En ny rapport presenteras, klimatforskare står i tv-intervjuer och låter allvarliga om mänsklighetens framtid och man känner att ”nej nu blir det fan en köttfri dag i veckan”.

quotation startJag struntar i hur gott det är eller om du ”inte blir mätt på vegetarisk mat”. Kött är inte ett måste för oss att äta – så vinka hejdå till fläskkotletten.quotation end

Men det är ju för lite! När jag stänger av det rationella tänkandet och känner efter i maggropen kan jag bara tycka att vi i den kollektiva mänskligheten borde göra något mycket mer drastiskt. Mina förslag:

1. Stoppa alla passagerarflygplan. Alla. Nu direkt. Du tycker att det är tråkigt att inte få semestra i Thailand? Vet du vad: ingen bryr sig. Det är ingen mänsklig rättighet att åka på semester på andra sidan jorden.Och jobbmötet i andra änden av landet? Skojar du? Lyft på luren och ring.

2. På tal om telefoner – den där nya modellen du är så sugen på? Glöm den. Från och med nu får du inte köpa någon ny teknik om prylarna du redan äger fungerar bra. Konsumtionen ska ner till minimum.

3. Inför stora bilfria zoner. Jag pratar alltså inte om att omvandla en väg i Stockholm till gågata under sommarmånaderna. Stäng av all biltrafik i alla städer och samhällen, från Nässjö till New York. Det enda som får köra där är kollektivtrafik och nödvändiga transporter.

4. Köttproduktionen är en miljöbov? Sluta servera kött på alla restauranger då! Och sluta sälja kött i matbutikerna. Jag struntar i hur gott det är eller om du ”inte blir mätt på vegetarisk mat”. Kött är inte ett måste för oss att äta – så vinka hejdå till fläskkotletten.

”Hur miljövänligt lever du själv då?”, undrar du. Har jag bojkottat flygbranschen? Äter jag bara vegetariskt? Har jag kvar min telefon tills den är helt uttjänt?

Nej, så klart inte. Men, så länge vi har det för bekvämt i stora delar av världen kommer det inte att bli någon skillnad. Så det får vara slut på halvmesyrerna nu. Inför totalförbud!

Fredrik Tideman, printchef på Metro

Plus: Tillbringar väldigt mycket tid med det fantastiska spelet ”Red dead redemption 2”.

Minus: Tillbringar väldigt mycket tid med det beroendeframkallande spelet ”Red dead redemption 2”.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro