ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fridah Jönsson: Förstå att det är din plikt

Fridah Jönsson · 22 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014

klar

Artikellänk är kopierad

FRIDAH JÖNSSON För att citera rapparen Petter så hör jag en jävla massa prat nu. Men till skillnad från i hans situation handlar pratet inte om hur jag jobbar min pryl, utan om EU-valet. Jag hör folk säga att de inte ska rösta för att de inte vet vad det handlar om.

Jag vill bara ta ett kort ögonblick från dig som läser nu. Jag vet att du sitter där på bussen eller i tunnelbanan med tidningen eller mobilen eller datorn eller surfplattan så lyssna nu:

Jag vill inte använda den här kolumnen till att uppmana alla att rösta som jag. Jag vill inte tjata om att du ska rösta på ett speciellt parti eller en speciell sida. Jag vill bara att alla ska rösta bort rasisterna.

Jag vet hur båda sidorna tänker i valet. Jag har kallat mig höger. Jag har vrålat ”alla kan om man bara vill!” och glidit iväg från min medelklassvilla i bilen jag fick av mina föräldrar för att jag inte rökt eller druckit när jag fyllde arton. Jag har sagt ”det är väl bara bra om det blir mer privatiseringar inom vården för då blir det ju fler platser?” och jag har sagt ”men friskolor är väl inget problem, varför skulle det vara fel att välja?”.

Men så kom Sverigedemokraterna in i riksdagen och plötsligt diskuterade politiker blonda och blåögda personer och plötsligt jagade poliser papperslösa i tunnelbanan och plötsligt flyttade jag till en andrahandsetta i en av Stockholms förorter och plötsligt träffade jag folk som aldrig haft vare sig bil eller villa eller egen TV på rummet när de var åtta och plötsligt blev jag arbetslös och plötsligt insåg jag att hur mycket man än vill så kan faktiskt inte alla och plötsligt bytte jag hjärtefråga från entreprenörskap till jämlikhet i samhället.

Jag vet hur man tänker när man är höger och jag vet hur man tänker när man är vänster. Därför tänker jag inte lägga energi på att vinna över folk till någon sida. Det enda jag vill är att du ska välja någon sida överhuvudtaget. Jag vill att du ska rösta på vilket parti som helst som inte är Sverigedemokraterna eller Svenskarnas Parti.

Helst av allt vill jag ju såklart att du ska välja samma som jag, men i det här läget tycker jag att det viktigaste är att du 1) röstar 2) på ett parti som inte tycker att personer från ett visst land eller med en viss religion är sämre människor.

Jag vill bara att du ska förstå att det är din plikt som medborgare att rösta och din plikt som medmänniska att inte rösta in rasister. Så, nu kan du gå av bussen.+ Linda Piras ”Ladies First”-konsert på Dramaten blev tydligen historisk. Som om något kan bli något annat när hon är inblandad.

- Svenne & Lotta skiljer sig. Det finns inget hopp om evig kärlek längre.

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro