ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Frisörstolen är en fristad för lögner

Peter Larsson · 23 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag är förälskad igen. Denna gång i tjejen som klipper mitt hår alltför sällan.Hon utstrålar en sådan livsglädje jag både beundrar och avundas. Jag tror att känslorna är flyktig ömsesidiga och där kunde historien ha fått en lyckad utgång om det nu inte vore för min stora käft.

Var gång jag sätter mig i stolen, lutar huvudet ner i handfatet och känner hur schampot börjar löddra kring öronen intar jag min låtsasperson. Frisörsalongen har sedan urminnes tider fungerat som en sorts fristad för lögner.

Fascinerat lyssnar vi båda till mina historier om äventyr och faror i fjärran länder betydligt mer exotiska än det kalla nordlandet jag kallar hem.  Alltsammans eskalerar, jag förlorar fullständigt verklighetsuppfattningen och kontakten med mitt verkliga jag.

Jag ljuger om skolor jag aldrig gått, kurser jag aldrig läst, böcker jag aldrig skrivit och platser jag aldrig besökt. Hon insisterar på en fika, jag tvekar för en sekund och lovar att snart höra av mig, väl medveten om vilka risker det skulle innebära.

Hur skall jag någonsin kunna förklara att jag aldrig varit nominerad till Augustpriset, att mina betyg var en skämd för högskolan, att min ekonomi inte alls ger utrymme för lättja och månads vistelser på societets hotell i jakt efter inspiration?

Inte kunde väl jag ana vart denna relation kunde leda när jag för första gången presenterade mig och intog mitt ljugarjag.

Det skulle vara alldeles underbart med en fika, fantastiskt trevligt, men bara så att du vet så är allt jag sagt en lögn. Nästan.

Hennes strålande allmänbildning är ett ständigt hot mot mina framtida halvtimmarsbesök.Sist lyckades jag med nöd och näppe avleda en diskussion kring Carnegieaffären. Har ingen aning om hur riksbanken styr inflationen. Har inte läst färdigt brott o straff.

När tiden är redo skall jag dock avslöja mig. Desarmera situationen. Succesivt, näta upp en lögn i taget tills jag är precis den jag är. På riktigt. Några godbitar sparar jag trots allt.

Företaget till exempel. Och min tid som volontär för Greenpeace. Jag tycker faktiskt synd om de valar jag påstod ha försökt att rädda.+ Engagerade personer som vill göra skillnad i debatten kring våldtäkter.– Människor som tror att jorden snurrar för just dem …

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro