ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fruktkorgen kommer in när det är som mörkast

Stephan Mendel-Enk · 18 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Folk äter så mycket frukt på sina arbeten att de blir feta, enligt ett medielarm som kom härom veckan.För att förstå hur det kunnat gå så långt tror jag att vi måste skärskåda hur den svenska arbetsdagen ter sig för en genomsnittlig anställd så här i slutet av 2000-talets första decennium. Första timmen brukar passera utan svårigheter. Man får kaffe, kanske gå på möte och har fortfarande gott hopp om att det här ska nog gå vägen, det här kommer jag klara, det här kan bli ett arbetspass att minnas.  Sen börjar problemen komma smygande. Resten av förmiddagen kretsar kring en enda tanke: hur tidigt kan jag med att gå på lunch, hur tidigt kan jag med att gå på lunch?Tolv är ett slags riktmärke. Det är en fullkomligt acceptabel tidpunkt. Halv tolv kan passera om man har cyklat till jobbet eller lider av diabetes. Innan dess får man bara gå om man är byggjobbare. Själva lunchserveringen är ett problemområde i sig. Man tar sin bricka, får sin varmrätt, sin brödbit och sitt smörpaket. De har ett salladsbord och där finns en skål med majs, en med alfa alfa groddar och en med riven gurka. Jag kan förstå alfa alfa groddarna. De är toppen för dem som brukar bli sugna på manliga sädesceller på arbetstid och har svårt att hitta en socialt acceptabel form att stilla behovet, men riven gurka? Varför river man gurka?. Är den inte en tillräckligt fuktig och soggig grönsak som den är? Hur våt ska den stackarn bli innan ni är nöjda?  Blöt, blöt, blöt ska du bli växtjävel, av vatten är du kommen och till vatten ska du åter varda, säger kökspersonalen och drar gurkor mot rivjärnet tills fingertopparna blöder.Efter lunchen och det tillhörande kaffet är egentligen allt det roliga arbetsdagen har att erbjuda över. Då har man ungefär två tredjedelar av den framför sig. Under de närmast följande timmarna kommer alla ambitioner man någonsin haft med sin karriär slockna en efter en. Blodcirkulationen stannar av, man förlorar känseln i flera vitala kroppsdelar och ställer sig frågor som: Vad gör jag med mitt liv? Varför finns jag?  Hur illa däran måste man vara för att ha rätt till aktiv dödshjälp?    Det är då, när det är som allra mörkast, som fruktkorgen kommer in. Man äter inte för att man älskar frukt. Man äter för att glömma. Ju tråkigare man har, desto mer äter man. Till sist kallar chefen in en till sitt kontor och säger: Sex granny smith? Är du missnöjd över något är det bättre vi pratar ut om det. Frukt är inte lösningen. Och du, ät mer riven gurka till lunch så står du dig till kvällen.   + En tankeväckande skylt jag såg i en matbutik: ”På grund av upprepade stölder förvarar vi nu Samarin bakom kassan”.  – Nu har brottslingarna alltså ytterligare en ursäkt att ta till: taskig barndom, orättvist samhälle, uselt matsmältningssystem.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro