ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Fyra töntiga saker som gör Sverige svenskt

metro · 23 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

VICKY OLESEN Det finns saker som enligt mig symboliserar Sverige och dess invånare mer än andra saker. Jag är absolut inte fientligt inställd till det vackra land jag växt upp i, men samtidigt vet jag att det finns schabloner som kanske är någorlunda skrattretande. I rangordning följer därför enligt mig de fyra värsta svenska klichéerna.

1. Det notoriskt dåliga svenska vädret. Grejen är att Sverige egentligen inte ens har särskilt dåligt väder. Sommaren är aldrig för varm och vintern är på riktigt, med snögubbar och isprinsessor som inte är gjorda av plast. Och, javisst, det regnar ibland. Men säg mig ett land där det inte regnar, och fråga dig själv huruvida det är grönt eller Saharaliknande där.

2. ”Allsång på Skansen”. Vad är det med denna hysteri? Egentligen? Ja, det är mysigt med lite sång och lite skratt från Anders Lundin en kväll i veckan. Men varför står folk och köar redan på morgonen för att se live vad man lika gärna kan se på tv?

3. ”Mallis”. Varför i hela friden sätter sig skandalöst många svenskar varje år på ett fullpackat plan mot Mallis, Kanarieöarna eller något annat chartervänligt land för att uppleva en vecka av rent kulturlös semester? Jag menar inte att alla semestrar ska vara tillräckliga för att kvalificera en för jobbet som kulturminister, men jag ser ingen anledning till att åka någonstans där man ändå bara träffar på skandinaver, äter svensk mat och försöker tala spanska med en svensktalande kypare. Då kan man lika gärna stanna i Sverige. Se västkusten, Gotland, Dalarna, skärgården. Det finns så himla mycket fint här också. Och lite mer charmigt.

4. Dokusåpakändisar som fortfarande är ”coolast i stan”. Trots att jag själv inte kan förstå hur man under 100 dagar frivilligt sätter sig i den positionen att man inte kan gå på toa utan att halva svenska folket ser på, så förstår jag att människor finner det roande och att andra exhibitionister finner nöje i att göra det. Däremot är det mig ett mysterium att dessa människor, som under två veckor levde på en öde ö eller gjorde något annat dumt, blir rikskändisar och får lika mycket plats i tidningar som den där bilbomben i Bagdad. Jag vill inte veta vad Robinson-Robban gjorde med Paradise Hotel-Daphne på den där nattklubben. Båda borde för länge sedan ha skaffat sig ett jobb, och helst ett nytt namn för att visa att de förstår hur pinsamt de har uppfört sig.

Samtidigt är det kanske just klichéerna som gör Sverige till ett helt unikt land. Kan man egentligen föreställa sig Rod Stewart stå på en utomhusscen i New York med gamla tanter i regnrockar framför sig. Och göra det gratis? Eller är det där charmen ligger? Att vi i lilleplutt-Sverige faktiskt är så där töntiga, som en mamma på ett mellanstadiedisko.

+ När det regnar behöver man verkligen inte göra något viktigt.

- Blä för att Victoria Silvstedt får ännu mer uppmärksamhet, trots att hon aldrig gjort något annat än plutat med munnen och verkat dum!

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro