ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Gå din egen väg, Carolina Klüft

Claes Runheim · 14 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är svårt att inte reflektera över OS för närvarande och jag blir alltid lika tagen av ögonblicket. När en idrottare trots förväntningar, nervositet, ångest och all tänkbar djävulskap ändå är bäst. Michael Phelps är just det. Håkan Dahlby? Not! Simning och lerduveskytte. Två ganska olika sporter där det ställs olika krav.

Dahlby har efter fiaskot bett det svenska folket om förlåtelse för sin dåliga prestation. Måhända fint, men det visar också vilka krav och vilken press han kände när han stod där med hagelbössan och väntade på duvan. Han pallade inte trycket och var slagen redan på förhand.Att sedan lerduveskytte egentligen inte är någon idrott är en annan historia.

Phelps har säkert känt av förväntningar och nervositet, men han sopar banan ändå. Det beror på tre saker.

• Han är amerikan vilket betyder att ingen och ingenting kan rubba tron på sig själv. Allt handlar bara om, ”enjoy the moment”.

• För det andra ägnar sig Phelps åt en fysisk idrott vilket är betydligt enklare att påverka själv i ett pressat läge.

• För det tredje är han på en annan nivå än alla andra. Personligen tror jag att hans överlägsenhet handlar en hel del om att de andra redan på förhand är besegrade. De tror sig veta att Phelps är oövervinnlig. De har målat in sig själva i ett negativt mentalt hörn.

Ungefär samma mentala hörn som européer målat in sig i när det gäller löpning mot afrikaner. Ingen tycks ha någon chans. Ingen tycks tro att det ens är möjligt att ha någon chans och tänker man så har man naturligtvis ingen chans. Afrika dominerar, men jag vägrar tro att de är oslagbara.

Det handlar om två saker, fysik och psykologi. Det gäller att träna lika hårt som afrikanerna och det gäller att vilja lika mycket som afrikanerna. Svårare är det inte. Få européer orkar det.

Mustafa Mohamed är ett undantag. Hans vilja är stark och framförallt, han känner sig inte mentalt besegrad på förhand av någon som tävlar för Kenya eller Etiopien. Mustafa är i Peking för att, ”enjoy the moment”.

Nu startar friidrotten. Nu börjar alltså OS på riktigt. Det borde ha inletts med ett svenskt guld i sjukamp. Så blir det inte och det är Agne Bergvalls fel. Min uppfattning är att Carolina Klüft möjligen har låtit sig påverkas lite för mycket av sin tränare.

Ibland är det bra att ha en tränare som man kan luta sig emot och som man litar hundra procent på. Ibland är det bra att våga gå sin egen väg. Just nu tror jag inte Carro går sin egen väg utan Agnes. Framförallt går hon inte den vägen som är bäst. Att bli historisk med ett nytt OS-guld i sjukamp hade varit den rätta vägen.  + Lassi Karonen. Mannen som inte andas utan ventilerar!

– Hälsporre och Voltaren till frukost!

klar

Artikellänk är kopierad

Claes Runheim
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro