ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Gabriel Wikström är skadligare än rökning

Lisa Magnusson · 10 Maj 2016
Uppdaterad 16 Jan 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Gabriel Wikström heter Sveriges folkhälsominister. Men det är inte folkhälsa han ägnar sig åt, utan att försöka lagstifta fram sund livsstil. Det kanske verkar som samma sak, men skillnaden är milsvid.

Ta exemplet tobak. Vanerökandet har aldrig varit särskilt stort i Sverige, mycket på grund av snuset, och de senaste 30 åren har de redan låga siffrorna dessutom blivit ännu lägre. Ändå är detta en av de frågor där Gabriel Wikström går allra hårdast ut. Bland annat är han inne på att förbjuda rökning på uteserveringar och i andra utomhusmiljöer.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: ”Min romans med kungens kusin ledde till en oväntad insikt”

Sker detta ens i folkhälsans namn? Nej. Det finns inga tydliga bevis för att utomhusrökning skulle påverka allmänhetens hälsa i stort. Och det är dessutom inte bara vanliga cigaretter Gabriel Wikström vill förbjuda, utan också e-cigaretter.

E-cigaretter innehåller inte något annat skadligt ämne än nikotin, och ger bara vattenånga ifrån sig när rökaren andas ut. I Storbritannien har myndigheterna nyligen beslutat att läkare ska kunna skriva ut e-cigaretter till personer som vill sluta röka.

Men inte här. Här ska staten istället ha rätt att straffa den medborgare som visar sig offentligt med detta i princip harmlösa rökverk.

I helgen gick Gabriel Wikström även ut med sina planer på att lagstifta mot övervikt. ”Sitta är bland det farligaste man kan göra. Det är det nya röka”, sade han till pressen. Själv kan jag tänka mig betydligt farligare saker. Till exempel politiker som tror sig ha moralisk rätt att detaljstyra folks val, på bekostnad av deras faktiska hälsa.

För Gabriel Wikström är inte bara hälsominister, utan även sjukvårdsminister. Varje arbetstimme han lägger på livsstilsfostran är således en timme som inte läggs på att göra något åt att offentlig vård är underbemannad och underbetald, och att de anställda där, enligt Arbetsmiljöverkets rapport, mår sämst av alla.

Varje arbetstimme som går till livsstilsfostran är en timme som inte går till att lösa problemet med att vi har de längsta vårdköerna i Europa. Lägg till detta befintliga kaos att regionsammanslagningen innebär att offentlig vård står inför den största omorganisationen i modern tid.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: ”Lars Vilks är ett offer som har en lite för kort kjol”

Ingen högre ersättning ska utgå till dem som drabbats av narkolepsi sedan de vaccinerat sig mot svininfluensa efter statligt påbud. Det hävdar Gabriel Wikström bestämt. Samma minister har nu alltså mage att kampanja för att ”det är rimligt att staten på vissa områden reglerar vad man röker, dricker eller stoppar i sig”?

Jag läste häromdagen att forskare tror att den första person som kommer att bli 200 år gammal redan är född. Frågan är väl vad den personen ska leva för, i ett samhälle som gått från att se vård som en rättighet till att se sund livsstil som en plikt.

+ Vaccin! Räddar liv.

– Staten tryckte på för att alla svenskar skulle ta ett svininfluensevaccin som inte hunnit gå igenom de annars obligatoriska testerna. Nu vägrar man ta ansvar för konsekvenserna, och ge skälig ersättning till dem som drabbades av narkolepsi.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro