ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Gabriella Kärnekull Wolfe: Att prata med barn om prostitution kanske låter dumt – men det är det inte

Gabriella Kärnekull Wolfe · 21 Nov 2018
Uppdaterad 21 Nov 2018
Gabriella Kärnekull Wolfe var en av initiativtagarna till uppropet #intedinhora.

Gabriella Kärnekull Wolfe var en av initiativtagarna till uppropet #intedinhora. Foto: Erik Nylander/TT och Metro


För många som utsatts för prostitution tar det flera år att förstå att det man varit med om är just prostitution. Ens upplevelser passar inte in i schablonbilden av en prostituerad med kort kjol och klackskor stående på Malmskillnadsgatan, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det var en lördag för ett par veckor sedan. Jag satt vid ett bokbord som #intedinhora hade på en mässa i Upplands Väsby. Besökarna fick svara på olika påståenden om prostitution som antingen var sanna eller falska. Frågesporten var svår, de flesta fick gissa sig fram.

Efter ett par timmar kom en ung kille i 14-årsåldern fram. Han ställde sig vid datorn och klickade kvickt igenom frågorna. Olagligt att sälja sex? Nej då, det är bara olagligt att köpa. Är det sexköp om man blir betald i husrum, alkohol eller droger? Absolut, det är inte bara pengar som räknas. Han var den enda under hela dagen, av både barn och vuxna, som svarade rätt på alla frågor.

Jag frågade nyfiket hur det kom sig att han visste så mycket om prostitution. Han berättade att han och hans mamma hade läst en artikel om mig tillsammans, och efteråt hade de pratat om sexuella handlingar mot ersättning. Han tyckte att jag var modig och frågade om han fick ta en bild med mig.

quotation startEtt samtycke kan inte köpas – då är det ett övergrepp.quotation end

Jag blev lite varm inuti. Det kanske låter dumt att prata med barn och unga om prostitution, men det är det inte. För många som utsatts för prostitution tar det flera år att förstå att det man varit med om är just prostitution. Ens upplevelser passar inte in i schablonbilden av en prostituerad med kort kjol och klackskor stående på Malmskillnadsgatan. Man kanske har börjat med att suga av någon gymnasiekille för att få alkohol, eller rymt hemifrån och fått bo hos någon i utbyte mot sex.

Men alla situationer där någon har köpt ens samtycke är prostitution, oavsett om valutan varit pengar eller tak över huvudet. Ett samtycke kan inte köpas – då är det ett övergrepp.

En av hundra tonåringar har vid något tillfälle varit med om detta. Varenda en av dem har rätt att känna till sina rättigheter. De ska veta att de inte gör något fel, de blir utsatta för brott. De ska veta att deras erfarenheter går att prata om, och att vuxna i deras närhet klarar av att lyssna.

När jag var ett utsatt barn så var jag tyst, jag skämdes. I dag finns minst en 14-åring i Sverige som vet att det inte är något att skämmas för – det är bara modigt att berätta. En mamma har visat det för sin son, och jag hoppas att fler vuxna tar efter.

Gabriella Kärnekull Wolfe

Plus: Mammorna som kämpar för sina barns rätt till frihet från våld och övergrepp.

Minus: Min kassa planeringsförmåga inför tentor.

klar

Artikellänk är kopierad

Gabriella Kärnekull Wolfe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro