ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Gabriella Kärnekull Wolfe: Att kalla övergrepp för självskadebeteende suddar ut ansvaret

Gabriella Kärnekull Wolfe · 12 Feb 2019
Uppdaterad 12 Feb 2019
Min vetskap om att jag skulle utsättas för ett övergrepp kan inte ha raderat ut ansvaret hos de män som begick övergreppen, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.

Min vetskap om att jag skulle utsättas för ett övergrepp kan inte ha raderat ut ansvaret hos de män som begick övergreppen, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe. Foto: Unsplash


När jag sålde sex kunde jag träffa män som jag hade “på känn skulle vara våldsamma. Men min vetskap om att jag skulle utsättas för ett övergrepp kan inte ha raderat ut ansvaret hos de män som begick övergreppen, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Alla har hört talas om personer som skadar sig själva fysiskt för att dämpa en psykisk känsla. Under de senaste åren har vi börjat prata om en ny typ av självskada: sexuellt självskadebeteende. Det betyder att man skadar sig genom att ha sex man egentligen inte vill ha med ändamålet att dämpa negativa känslor eller straffa sig själv.

I mitt nätverk, #intedinhora, är sexuellt självskadebeteende ett välkänt fenomen. För vissa är det en trygghet i att äntligen ha hittat ett ord för att beskriva varför de hamnade i prostitution, medan andra är vansinnigt trötta på att bli stämplade som självskadare när det är någon annan som har skadat dem.

quotation startNär jag sålde sex gjorde jag det i syfte att dämpa ångest och starka känslor. Jag kunde träffa män som jag hade “på känn” skulle vara våldsamma, eller som till och med hade sagt att de struntade i om jag sa nej.quotation end

Och visst är det en fin balansgång mellan “sex man egentligen inte vill ha” och sexuella övergrepp. ”Sex man inte vill ha” kan innefatta allt ifrån att ha sex när man inte är superkåt, till att försätta sig själv i situationer med någon som man vet kommer att gå över ens gränser. Någon som man vet kommer att utsätta en för övergrepp. Att kalla det för självskada tror jag riskerar att sudda ut den våldsutövandes ansvar och ersätta det med offrets.

När jag sålde sex gjorde jag det i syfte att dämpa ångest och starka känslor. Jag kunde träffa män som jag hade “på känn” skulle vara våldsamma, eller som till och med hade sagt att de struntade i om jag sa nej. Jag tyckte inte om mig själv tillräckligt mycket för att känna att jag hade rätt att få mina nej respekterade. Jag längtade efter känslan att få stänga av, så som jag visste att jag gjorde under övergrepp.

Men min vetskap om att jag skulle utsättas för ett övergrepp kan inte ha raderat ut ansvaret hos de män som begick övergreppen. I sammanhanget fanns inte bara en tjej som hatade sig själv, utan även män som såg det, aktivt sökte upp det och utnyttjade det för att få utlopp för sina sexuella fantasier.

Ena dagen kunde jag bli slagen och fasthållen för att en vuxen man skulle få ha sex med mig, medan jag nästa dag kunde gå till BUP och få analysera hur min bristande känsloreglering hade gjort att jag hamnade där. Däremellan är det något som skaver.

Gabriella Kärnekull Wolfe

Plus: Engagerade barn och unga.

Minus: Vuxna som ratar ungas engagemang.

klar

Artikellänk är kopierad

Gabriella Kärnekull Wolfe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro