ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Gabriella Kärnekull Wolfe: Vi vet vilka torskarna är och kommer inte hålla tyst längre

Gabriella Kärnekull Wolfe · 19 Dec 2018
Uppdaterad 19 Dec 2018
Vi blir fler och fler som höjer vår röst och vi kommer inte att tystna. Vi vet vilka ni är, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.

Vi blir fler och fler som höjer vår röst och vi kommer inte att tystna. Vi vet vilka ni är, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe. Foto: Unsplash


Jag har sett familjebilderna i hans hem och jag vet hur han pratar om sina döttrars träningskompisar, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag minns när jag gjorde mitt första tv-framträdande med namn och bild. Innan dess hade jag varit anonym när jag berättat om att jag sålt sex. Det var i Almedalen i somras, under en paneldebatt i Aftonbladets tält. Jag stod där och snackade om samhällets svek, prostitutionen och torskarna. I efterhand la jag upp ett inlägg på Instagram och länkade till sändningen.

En vecka senare fick jag en notis om att någon likeat en bild på min hund. Jag tryckte fram notisen och i profilbilden till likearen syntes ingen mindre än en gammal torsk. Jag hade inte pratat med honom sedan jag gick ut gymnasiet, och nu hörde han av sig med en like på min hund en vecka efter att jag ställt upp i direktsänd tv.

Kanske tyckte han bara att min hund var söt, men med sin like talade han också om att han minns mig, han vet vem jag är och han har sett att jag höjer min röst. Jag tror att han var rädd och ville att jag också skulle bli det. Precis som han vet vem jag är, vet ju jag vem han är. Jag har sett familjebilderna i hans hem och jag vet hur han pratar om sina döttrars träningskompisar. Jag minns kvällen när han våldtog mig. Jag vet vad han heter och jag vet var han bor.

quotation startEr fasad som ”den schysta pappan” eller ”feministiska politikern” håller inte längre. Vi vet vilka ni är.quotation end

Man skulle kunna tro att män som begår brott vill dölja sin identitet, men många som köper sex verkar inte ens försöka. Det är som att det finns en underförstådd försäkran om att horor är tysta; det ingår i betalningen. Sexköparna klagar på sin chef, berättar om bråket med frun och alla sina innersta hemligheter. De har en föreställning om att vi håller tyst och om vi pratar så lyssnar ingen. Men bilden på mig i Aftonbladets sändning hotade den föreställningen. Där stod jag och hade en röst – och tusentals lyssnade.

Jag blockade torsken och låste mitt Instagramkonto, men jag tystnade inte. Sedan dess har vi bara blivit fler som höjer vår röst. Vi pratar med varandra, tipsar om vem som skippar kondomen, lurar en på pengar, pressar, tvingar, hotar, stalkar. Vi föreläser och vittnar om era övergrepp. Vi skriver kolumner om er. Er fasad som ”den schysta pappan” eller ”feministiska politikern” håller inte längre. Vi vet vilka ni är. Vi har en röst och vi kommer inte tystna. När det blåser hårt så tar vi varandras händer och skriker högre.

Vi reser oss, och ni har all anledning att vara rädda.

Gabriella Kärnekull Wolfe

Plus: #intedinhora har haft sitt första årsmöte och är officiellt en förening!

Minus: Dammsugare. Så dyrt och så tråkigt att köpa men ack så nödvändigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Gabriella Kärnekull Wolfe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro