ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Går det illa, kan det gå riktigt illa

Johan Norberg · 6 Jul 2011
Uppdaterad 6 Jul 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I måndags bad kommunikationsföretaget Springtime mig att berätta en godnattsaga vid en lägereld i Almedalen. En skräckhistoria vid midnatt. Det var inte svårt att tänka ut något skrämmande. Vi har en finans- och skuldkris som just nu står och väger. Går det illa, kan det gå riktigt illa, i USA och i Europa. Mest illa ute är Grekland som räddas gång på gång av EU, vilket skapar mer motvilja i Nordeuropa och bara fördjupar skuldproblemet. Lönerna i offentlig sektor har redan rasat och 2 000 skolor har stängts. Och det är ingenting mot vad som krävs. Snart är pengarna slut igen och till slut kan EU inte längre pumpa in pengar i konkursboet.

När Grekland inte betalar fordringsägarna kan de inte längre låna av någon. Löntagarna får ingen lön, pensionärerna får ingen pension och bankerna kollapsar. När polisen inte får sin lön tar de av sig uniformen. Det blir kaos och upplopp, parlamentet stormas och ledamöter misshandlas. Det är då det blir militärkupp.

Oron smittar och ingen vågar längre låna ut till Portugal och Irland. Då riktas blickarna mot Spanien, som de stora franska, tyska och brittiska bankerna lånat ut sina pengar till. Vi får en ny serie bankkriser i Europa, och den här gången har vi inte råd att rädda dem. Finanssystemet kraschar och bankomaterna stänger. De unga demokratierna i södra Europa faller och bryter sig ur EU och eurosamarbetet. Kina, som byggt sin ekonomi på export, stannar. Hundra miljoner människor kastas ut i arbetslöshet och återvänder till landsbygden. Där har partiet stulit deras jord och sålt den till företag och vänner. Uppror och separatism följer. Partiet tror att enda sättet att samla folket är nationalism och en yttre fiende. Det provocerar fram konflikter om omstridda öar i sydkinesiska havet. Särskilt med Taiwan, vilket blir en ursäkt för ett angrepp på arvsfienden. Då måste USA ingripa och plötsligt börjar de två kärnvapenmakternas soldater skjuta på varandra.Det behöver inte gå så här. Finanskrisen behöver inte riva ned EU, demokratin och världsfreden. Men det kan ske, och skräckhistorier fyller en viktig funktion. Vi hoppas på sol. Vi kanske till och med tror på det. Men det är oansvarigt att inte också förbereda oss på regn.

En sommartom stad. Det känns som att de uppförde allt detta för mig.Arvikafestivalen inställd. Jag kan fortfarande inte fatta det.+

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro