ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ge de rädda kunskap – inte konspirationer

Jack Werner · 9 Jun 2016
Uppdaterad 9 Jun 2016

klar

Artikellänk är kopierad

”Man skyller på Zikaviruset men förmodligen är det ett vaccin som Bill Gates finansierar som är boven i dramat. Han är verkligen dedikerad att skapa kaos och lidande på jorden för att tjäna mer pengar."

Tänderna gnisslar så det skär i skärmen när den svenska kvinnan skriver om Zika på sin Facebooksida. Viruset, som har förekommit i ett bälte längs ekvatorn sedan 1950-talet, sprids sexuellt och genom myggbett, och leder i vanliga fall bara till en mild influensaliknande sjukdom som behandlas med vila och vatten och går över på några dagar. Om man inte råkar vara gravid.

►LÄS MER: Jack Werner: Din statistik blir inte sann bara för att du vill det

Smittan har det senaste året skapat skräck och oro eftersom den plötsligt tyckts orsaka förkrympta hjärnor hos nyfödda barn i Brasilien. Kunskapen om hur det går till är långt bort, ett möjligt vaccin ännu längre, och myndigheter i de drabbade områdena manar kvinnliga medborgare att avstå graviditeter tills vidare. I spåren efter okunskap och oro börjar då, som vanligt, ett annat sorts virus att spridas: konspirationsteorin.

Forskare på tre universitet i USA har tillsammans samlat tweets som nämner orden ”Zika” och ”vaccin”, och i maj berättade de att de hittat två övergripande teorier som återkommit i de 140 000 tweets man undersökt. Den ena var att Zika skulle vara en sidoeffekt av en helt annan vaccinationskampanj i Brasilien, vilket studiens huvudförfattare Mark Dredze kallade ”helt uppenbart osant” i en intervju med radioprogrammet On the Media. Den andra teorin gick ut på att Zika skulle ha spridits av genmodifierade myggor, vilket ju också låter rätt fantasifullt. 

Men en konspiration är lika ihärdig som ett oönskat nyhetsbrev, och lika trofast återkommande i nya upplagor så fort möjlighet erbjuds. De som tror att vacciner bara är en ljusskygg övermakts försök att kontrollera massorna välkomnar alla nya och ännu oklara sjukdomsutbrott – de är ju i deras skruvade värld bara bevis för att de har rätt. ”Och eftersom (Zikaviruset) passar in i denna redan befintliga berättelse skapar det en trovärdighet för konspirationsteorierna, och därmed sprids de lätt till folk som inte till en början tror på dem men som av oro drivs att söka information om Zika på nätet”, som Dredze sade till On the Media.

LÄS MER: Jack Werner: De vet vad hon heter – men de kallar henne fejk

Dredzes slutsats är enkel: läkare, forskare och experter måste se det inte bara som en möjlighet utan en nödvändighet att sprida korrekt information om de nya, smittsamma sjukdomarna vi möter idag. Forskarnas studie byggde på tweets insamlade i realtid, och nästa steg är att inte bara samla in utan även adressera konspirationsteorierna som sprids – när och där de sprids.

Även medier har ett ansvar. ”Normalt ser man det som att allt har två sidor, men i fråga om medicin finns det ofta en objektiv sanning”, för att låna Dredzes formulering. Den, och inget annat, ska vi anstränga oss för att berätta. För i botten handlar det om oroliga människor, och samhällets ansvar att göra sitt bästa för att stilla deras rädsla.

+ Kvinnan som, berättat i emojis på Twitter, lyckades skildra det historiska i Hillary Clintons presidentkandidatur för demokraterna. 43 vita emojiansikten, ett svart – och så en kvinna.

stal hennes skämt– Snubbarna som omedelbart och publicerade det som om det var deras egna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro