ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ge inte efter för uppfostrarhögerns piskfantasier

Lisa Magnusson · 28 Jan 2015
Uppdaterad 6 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Ställ hårdare krav på flyktingar som vill stanna i Sverige! Det föreslår fyra folkpartister i en artikel på DN Debatt idag. Debattörerna vill bland annat införa ett språktest och bara tillåta flyktingar att återförenas med anhöriga efter att de först har skaffat fast jobb och bostad. Enligt Folkpartiet skulle detta bidra till bättre integration.

I intervjuer som partiledaren Jan Björklund har gett efter debattartikeln pratar han om att ge ”stimulans att studera och lära sig svenska” och ”öka drivkraften till att skaffa jobb”. Underförstått: När flyktingar fastnar i utanförskap så beror det inte på att vägen in i samhället är för lång och krånglig utan på att de personligen helt enkelt inte har tillräckligt med motivation.

Varken Jan Björklund eller hans parti skulle förmodligen ifrågasätta att det hör till ett av de allra mest grundläggande mänskliga behoven att ha ett jobb och någonstans att bo, att kunna kommunicera med sin omgivning, att känna hemhörighet. Hela den svenska politiken är uppbyggd kring detta antagande. Ändå förutsätter Folkpartiet att just flyktingar är funtade på annat sätt.

Partiets förslag innebär i praktiken att nyanlända tvingas i en position där de till exempel inte kan studera för att bidra till samhället på längre sikt, utan blir mer eller mindre livegna under en arbetsgivare eftersom de måste ha jobb för att få uppehållstillstånd och kunna vara med sina nära och kära. Det är inte ett särskilt bra sätt att få folk att känna sig välkomna.

Rimligare än att öka flyktingars utsatthet vore att försöka göra hela asylprocessen bättre och mer effektiv. Centerpartiet föreslog till exempel häromdagen bland annat att man skall kräva att alla asylboenden redan från början lär ut svenska, och att man även på ett tidigt stadium skall se över vilken utbildning och kompetens flyktingar redan har. Det är två mycket kloka idéer.

Krig slår mot alla, både mot specialistläkare och hantverkare och analfabeter. Att betrakta invandrare som en tillgång, och ge dem den nyckel till ett land som språket faktiskt är, vore en bra mycket mer effektiv strategi än att ge efter för uppfostrarhögerns piskfantasier.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro