ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Ge inte nazisterna mer uppmärksamhet på lördag – gå inte dit

Larsson/Rud Pedersen · 28 Sep 2017
Uppdaterad 28 Sep 2017
Alla göteborgare bör manifestera på lördag. Men vi ska inte låta nazisterna sätta agendan, skriver Amalia Rud Pedersen och Johan "Red Top" Larsson.

Alla göteborgare bör manifestera på lördag. Men vi ska inte låta nazisterna sätta agendan, skriver Amalia Rud Pedersen och Johan "Red Top" Larsson. Foto: TT, Privat


Vi låter denna lilla sorgliga grupp marschera i ensamhet. Vi går inte dit och tittar av nyfikenhet, och vi går framförallt inte dit och bråkar, skriver Johan "Red Top" Larsson och Amalia Rud Pedersen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

På lördag har nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera i Göteborg. Det är sjukt att det hålls nazidemonstrationer i Sverige 2017.

Men nazisterna kommer att marschera. De vi då kan göra är att låta dem skrika sig trötta på folktomma gator.

De flesta av oss delar samma frustrerade känslor. Samma ilska. Samma rädsla. Och vi ställer oss samma frågor. Har vi verkligen inte lärt oss något? Har vi inte kommit längre? Ska dessa dårar få sätta agendan?

Vårt svar är ett rakt nej! Vi ska inte ge denna lilla grupp mer det de helst av allt vill ha – uppmärksamhet. Deras metod är enkel och tydlig. Nazisterna är för få för att kunna sprida sitt budskap själva. Därför använder de provokation för att bryta igenom bruset. De behöver bråk och kaos om de ska ha chans att gå från hatforum på nätet till tidningarnas löpsedlar.

Alla göteborgare bör manifestera på lördag. Men vi ska inte låta nazisterna sätta agendan.

30 september är vi inte där. Vi tömmer gatorna runt nazisternas demonstration. Vi låter denna lilla sorgliga grupp marschera i ensamhet. Vi går inte dit och tittar av nyfikenhet, och vi går framförallt inte dit och bråkar.

Det finns andra extrema grupper som kommer vilja använda lördagen för att få utlopp för sin ideologi. Även om vi delar deras avsky mot nazism och nazister så vill inte vi vara en del av den våldsspiral som deras metoder innebär.

Vi är många göteborgare som har starka minnen efter händelserna i samband med EU-toppmötet 2001. Den synen är inget som vi vill se igen. Ett sönderslaget Avenyn förändrade ingenting, däremot var de fredliga demonstrationerna något som förenade människor.

För bara några dagar sedan utsågs Göteborg till en av världens vänligaste städer, där folk är ovanligt öppna, pratsamma och trevliga. Låt den versionen av Göteborg träda fram och överglänsa nazisternas marsch på lördag. Vi ska visa det rätta Göteborg, och samtidigt avstå från att ge nazisterna den uppmärksamhet som deras manifestation syftar till.

Därför tycker vi att nazisternas marschväg ska gapa tomt på folk. Alla vi andra är någon annanstans. Vi är tillsammans. Vi peppar varandra och känner att en sådan här dag enas vi över politiska gränser, mot nazisterna.

När det gäller att mota nazismen så är det en för alla, alla för en.

Amalia Rud Pedersen, SSU GöteborgJohan ”Red Top” Larsson, Pustervik

pil
Om debattörerna

Amalia Rud Pedersen är ordförande för Göteborgs SSU-distrikt.

Johan Larsson, i Göteborg mer känd som Red Top, är konsert- och klubbarrangör på framför allt klubben Pustervik.

På lördagen den 30/9, kl.12.00–16.00, anordnar SSU och Pustervik ”LOVE GBG”, en minifestival på Järntorget för allas lika värde. Artister kommer medverka och närliggande teatrar och barer kommer öppna sina dörrar för att göra torget till en manifestation för det öppna och kärleksfulla Göteborg. Utgångspunkten för arrangemanget är att på ett fredligt sätt manifestera mot nazisternas marsch, utan att mata in i deras försökt att skapa mer publicitet kring sig själva genom provokation och konfrontation.

klar

Artikellänk är kopierad

Larsson/Rud Pedersen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro