ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Ge inte oss lärare avslutningspresenter – alla familjer har inte råd

Jacob Möllstam · 14 Jun 2017
Uppdaterad 14 Jun 2017
Det hade gått precis lika bra utan avslutningspresent, skriver läraren Jacob Möllstam.

Det hade gått precis lika bra utan avslutningspresent, skriver läraren Jacob Möllstam. Foto: Kristina Alexandersson,


Gesten att ge lärare presenter är superfin och jag uppskattar den verkligen. Men om det leder till att en enda elev hamnar utanför på grund av att de inte har råd så är det helt enkelt inte värt det, skriver låg- och mellanstadieläraren Jacob Möllstam.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Skolavslutningar finns till för att fira elevernas prestationer. Ändå hamnar man som lärare förr eller senare själv i händelsernas centrum för att ta emot presenten som alla samlat in till. Nästan alla.

Vid det här laget har jag varit lärare tillräckligt länge för att utan ansträngning kunna känna igen vilka som längst bak i klassrummet försöker göra sig osynliga. De som inte hade råd. En tjuga är inte en förmögenhet i sig själv men i en skola som är till för alla måste vi respektera att det ibland kan vara för mycket vissa dagar i månaden. Därför tycker jag att det är dags att vi lägger ner traditionen att ge lärare presenter. Om det leder till att en enda elev hamnar utanför på grund av att de inte har råd så är det helt enkelt inte värt det. Idealet om en kostnadsfri skola måste omfatta skolavslutningarna också.

Jag förstår att det kan finnas en vilja att göra något fint för sina barns lärare. I ett sentimentalt ögonblick kan man lätt slås av storheten i att någon annan lägger ner sin själ i det käraste du har. Läraryrket är ett bitvis slitsamt yrke som på många sätt är undervärderat och då kan det vara skönt att som förälder göra något. Att se till att vara en del av lösningen och inte problemet. Eller så är det bara en gammal vana som lever kvar från avslutningarna när man själv gick i skolan och såg sina föräldrar samla in till en lärarpresent. Oavsett vilket så finns det andra sätt att visa uppskattning på som är både värdefullare och samtidigt helt kostnadsfria.

•  Lägg ett par minuter på att svara på ett mejl även när det inte handlar om något viktigt. Ett par meningar är allt som behövs för att bekräfta att du ser jobbet som dina barns lärare gör.

•  Dela med dig av stunder när dina barn kommer hem och berättar om nya kunskaper, insikter eller tankar som de fått med sig av skoldagen. Det har du nytta av den där gången när du känner att du måste följa upp när barnen berättar om något i skolan som inte låter riktigt bra.

• Fundera ett varv kring hur du pratar med barnen om skolan och lärarna. Det är mänskligt att någon gång bli irriterad, men kom ihåg att du då försätter dina barn i en situation där de måste välja mellan att vara lojala med sina föräldrar eller sina lärare – en situation som varje gång gör att de kommer lita lite mindre på sina lärare.

I slutändan kan ingen avslutningspresent i världen ersätta ett fungerande samarbete mellan hem och skola som är grundat på ömsesidigt förtroende och där har du halva ansvaret. Elever som ser sina föräldrar lita på lärarna kommer själva göra det. Barn som hör sina föräldrar uppskatta skolan kommer själva att trivas bättre i skolan. Det är inte konstigare än att din tillit smittar. På det sättet ger du dina barns lärare den uppskattning de behöver för att göra ett bra jobb samtidigt som du ger dina barn förutsättningar för att lyckas i skolan.

Bättre avslutningspresent än så finns inte.

Jacob Möllstam, lärare

pil
Om debattören

• Ålder: 30.

• Yrke: Låg- och mellanstadielärare.

• Stad: Göteborg.

• Aktuell: Bloggar under killfroken.se och poddar tillsammans med Karin Berg på Skolsverige.com. Gick till final i Svenska podcastpriset 2016.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Möllstam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro