ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ge inte skitstövlarna för många chanser

Björn Hedensjö · 5 Nov 2015
Uppdaterad 5 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

”Skillnaden mellan hur en person behandlar de som har makt och de som saknar makt är det bästa mått på en människas karaktär jag känner till”.

Orden är Stanfordprofessorn Robert I Suttons, från hans klassiska bok ”The No Asshole Rule”, fritt översatt ungefär ”Regeln om förbud mot skitstövlar”. Just personer som mest jävlas med de som befinner sig på en lägre nivå i makthierarkin hör till den grupp Sutton kallar ”certifierade skitstövlar” (till skillnad från ”vanliga” skitstövlar som vi alla kan vara ibland). Ett annat viktigt tecken på att man har att göra med en sådan fullskalig rövhatt är att han eller hon alltid får sina kollegor att känna sig förminskade och dränerade på energi.

LÄS MER
Därför når inkompetenta män toppen

Sutton listar också ett dussin härskartekniker som certifierade skitstövlar brukar ta till. Hit hör att behandla folk som om de vore osynliga, oombedd fysisk kontakt och att offentligt förödmjuka enskilda. För att kvala in i detta gäng krävs dessutom att personen beter sig på det här viset i många sammanhang, över tid och utan att visa förändringsvilja. Den viktigaste lärdomen av forskningen om denna lilla mobbarklick är att de orsakar enorm skada, mänskligt och resultatmässigt.

LÄS MER
Vi överskattar snygga och långa människor i rekryteringar

Att identifiera och hantera dem är till och med en kritisk framgångsfaktor. Google hör till företagen som lägger stor vikt vid att undvika att rekrytera personer med sådana tendenser. I vår svenska konsensuskultur tror jag att certifierade skitstövlar kan vara särskilt farliga. Jag har själv sett exempel på hur flugornas herre-kulturer växt fram på arbetsplatser där svaga ledare till varje pris velat undvika konflikt. Vi människor har en enastående förmåga att förändras, och förändring bör självklart vara målet när någon beter sig riktigt illa.

Men om de bästa metoderna inte räcker till gäller att så snabbt det går placera skitstövlarna där de gör så liten skada som möjligt – helst där de inte har med andra människor att göra. Priset för att år efter år ge mobbare nya chanser är alldeles för högt.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro