ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ge männen med mustasch en chans

Stephan Mendel-Enk · 1 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Över så gott som hela världen applåderas de historiska politiska framsteg som tagits på sistone.

USA har fått sin förste svarte president, Island sin förste öppet homosexuelle statsminister och av opinionsundersökningarna att döma kommer Sverige nästa höst få sin första kvinnliga. Tendensen är såklart positiv, men  jag skulle vilja att vi även skänker en tanke åt en minoritet vars utveckling gått åt motsatt håll. En grupp för vilken samhällets tolerans minskat till den grad att de inte längre, under några omständigheter, anses valbara.   Alltså män med mustasch. Fram till för mindre än hundra år sedan styrde de världen. Män med mustasch startade krig, skrev under fredsavtal och splittade upp kontinenter, Inte ett enda beslut av vikt fattades utan att en man med hår mellan näsa och mun var involverad.

I dag släpps de knappt in i kommundelsnämnden. I västvärlden ligger numera en av vapen- och sexindustrin korruptionsbefläckad politiker bättre till än en med orakad överläpp.  I Sverige hade i princip samtliga statsministrar fram till 1930-talet mustasch. Under de senaste decennierna har det inte funnits en enda, inte ens en partiledare, inte en talman, inte en enda ledande politiker.Inget utseendemässigt attribut har fallit lika dramatiskt, lika snabbt och lika djupt som mustaschen. Vad som en gång betraktades som en garant för ärlighet och redbarhet ses nu för tiden som ett tecken på galopperande galenskap. Enligt inofficiella bedömningar ligger karriärstaket för en mustaschförsedd person i Sverige idag ungefär på lägre tjänstemannanivå. Mer ansvar än så blir man inte betrodd med. Hur ska vi kunna anförtro dig våra skattepengar när du inte ens kan kontrollera ditt eget ansiktshår, är frågan folk med viss rätt ställer sig.  Det är svårt att vara optimist under de omständigheterna, men jag anser att det är vår plikt att försöka.

Själv  vill jag i alla fall inte sluta drömma om en framtid där människor av alla kategorier behandlas lika. Där föräldrar till barn som låtit en klunga fjun växa fram ovanför överkäken inte ska behöva ljuga.

Där också de ska kunna titta sin avkomma i ögonen och säga: I det här landet har alla samma chans. Om du kämpar hårt och gör ditt bästa kan även du bli statsminister en dag. + Färdigtryckta ordspråk och talesätt på både främre och bakre pärmsida i alla indiska kollegieblock.

– Talesätten osar inte direkt av substans. På min senaste står: När allt känns svårt och livet går emot dig – kom ihåg att du har en vän.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro