ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ge naturmedicin en chans

Cissi Wallin · 29 Aug 2011
Uppdaterad 29 Aug 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Omättlig skepsis är bara ett tecken på en stor inneboende rädsla, sa någon vettig människa. Det har fastnat i mig. Och när jag nu, vid 26 års ålder inser att jag troligtvis hade blivit bålgrillad för några hundra år sedan på grund av min, jo, lätt synska "gåva", fäbless för healing, örtmedicin och annat "flum"... Ja, då är den här omättliga skepsisen, dess anhängare ens värsta fiende.
 Naturläkemedel, eller om man så vill naturmedicin, är uppenbarligen ett av de känsligaste ämnena vi har i detta moderna samhälle. När jag häromdagen tipsade förkylda twittervänner om en örtolja jag testat och upplevt väldigt effektiv mot hosta, ont i halsen och liknande symptom så kom attackerna från dessa omättliga skeptiker likt hagelsalvor. Jag var inte bara naiv och totalt lurad av alla "humbuggers", jag var dessutom en dålig människa eftersom jag "försökte lura på stackars medmänniskor detta ovetenskapliga trams". 

Vi som ger naturmedicin en chans, men bara för det inte köper allt som sägs inom den läran, får gå i ständig defensiv. Jag är jävligt trött på det. På att jag som vuxen människa inte ska få gå på healing (som jag var mycket skeptiskt till från start, men sen insåg fungerar absolut bäst mot min onda nacke) eller köpa örtolja med nejlika och eucalyptus mot förkylningssymptom utan att bli nedvärderad och hånskrattad åt. Trots att jag är fullt medveten om att de, främst medelålders män (hej pappa, jag har inte gett upp än) som avfärdar allt som det inte står AstraZeneca på som "humbug" och "trams", mest är rädda. Rädda för att gå utanför sin lilla komfortabla trygghetszon. Det är lättare att vara en principfast surmört än lite, bara lite mer vidsynt. Och därför (tyvärr) heller ingen konstighet att SD kommit in i riksdagen.

Det finns många skojare inom naturmedicinbranschen. Och det finns otaliga skolmedicinföretag som hittar på diverse sjukdomstillstånd för att kunna lura i människor att de behöver ett dyrt piller mot denna ”åkomma”. Det kritiskt tänkande ska alltid finnas där. Och med det i bakhuvudet kan man hitta en fantastisk värld av alternativa behandlingar mot våra vanligaste krämpor. Som dessutom är biverkningsfria. Det värsta som kan hända är att just en behandling eller örtolja inte funkar på just dig, men pissa inte på en hel bransch för det. Då är du bara en av de där rädda krakarna. Exempel på bra naturmedicin enligt mig: Rena örtoljor, healingHumbug: "Tarmplack", Aqua Detox ("detoxa" via fotbad)+

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro