ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ge psykologerna förtur till psykiatrin

Hanna E Lindberg · 11 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tretton döda och trettio skadade. Tragedin slog nyligen till igen, den här gången på en militärbas i Texas, USA. Gärningsmannen: en 39-årig armépsykiatriker.

Samtidigt i Sverige. En psykolog sparkas på Skaraborgs Sjukhus efter att ha dömts för dråp på sin sambo i mars. Myten om att alla psykologer är psykon får onekligen näring.

För några år sedan hade jag sömnbesvär och remitterades till en psykolog i landstinget.Känslan av olust ökade efter varje besök.

Kvinnan i jordfärgad tunika och träörhängen gav mig i uppgift att kartlägga släkten så långt bak i tiden det gick. Hon följde leden tillbaka till min farfars fars far.– Så han var gjutare. Intressant.

Kvinnan tittade uppfordrande på mig i några sekunder. Sen sa hon:– Hans trauman är dina.

Psykologen ritade upp ett stort släktträd på ett blädderblock, ett nystan av ”gammal pyrande ångest”. Så frågade hon vad vi skulle döpa det till.– Eh… Jag vet inte, svarade jag osäkert. – SKAMMEN, präntade kvinnan dit med stora bokstäver.

Vad denna skam bestod i förklarade hon aldrig.  

Jag bytte psykolog, men terapin kom av sig innan den ens hann börja. Mottagningen var nämligen stängd. Efter att ha väntat i trapphuset i en kvart ringde jag till slut terapeuten för att kolla om det var fel dag.

En halvtimme senare var hon både på plats och hade hunnit ställa diagnosen:– Tid gör dig stressad.

Många psykologer gör ett bra jobb, vissa räddar liv. Men vi skulle knappast ursäkta galna hjärnläkare eller hjärtkirurger med ett ”det faktiskt finns de som är okej också”.

I en enkät som "Ekot" gjorde för två år ställdes frågor till tusen anställda inom psykiatrin. Hälften svarade att de sett kolleger använda övervåld mot patienter. 

Psykologer ska arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Men hur det görs granskas inte av Socialstyrelsen. Metoder som togs fram på 70-talet används fortfarande. Trots att verkligheten sprungit ifrån dem.

Märkligt nog anmäls bara en handfull psykologer om året till HSAN. Och står ord mot ord förlorar du.

Under vaccineringen mot svininfluensan har vårdanställda fått gå före i kön. Det är bra – de borde alltid få förtur.

Särskilt psykologer till psykiatrin. + Saffransbullar, engelsk fruktkaka och glögg. Den verkligen skördetiden är här.

– Varför kommer goda turkiska yoghurten i plasthink?

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna E Lindberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro