ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ge sjutton i mitt margarin

metro · 22 Okt 2013
Uppdaterad 22 Okt 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl: Det finns en hälsofascism som florerar just nu. Jag gillar den inte. Inte nog med att man måste vara vältränad och springa milen på under 60 minuter. Dessutom ska man bara äta hemlagad, ekologisk mat också. Om man inte gör det så anses man vara en sämre människa.

Som när folk får höra att jag fortfarande äter margarin. De tittar på mig som om jag inte är riktigt klok i huvudet. Ja, jag vet att margarin innehåller palmolja. Jag vet att palmoljeodlingar ger upphov till skövlad regnskog. Jag vet att margarin är det hårt processat i mycket höga temperaturer.  Att det inte är nyttigt. 

Men jag vet också att det finns värre saker i världen att göra än att steka i margarin.

Det finns en himla massa människor som sitter på sina höga hästar och tycker till om vad folk borde äta och inte. Speciellt riktar de sina långa, välsmörade fingrar mot dem som inte har så mycket. Som en kompis skrev:

”Tänk om folk fattade att penganöd skapar ångest, oro, depressionssymptom. Herregud, vad mycket skit mina ungar ätit genom åren för att jag inte har orkat laga mat. Kunskap har jag, och dåligt samvete har jag haft, men faktum kvarstår att orkar en inte, så orkar en inte. Och då känns det rätt bra att veta att så länge man är kapabel att älska sina barn och visa det på andra sätt än genom att stå i köket all ledig tid så klarar de sig ganska långt på det också.” Amen på det!

Det finns rätt många slarvmammor och slarvpappor därute som inte ens kan laga mat men som ändå gör så gott de kan. Det är så lätt att ha åsikter om andras liv när man är ångestlös och har kraft och pengar över till att tänka ekologiskt med. Men när man inte har det – och gud ska veta att det är många – då ska de ångestlösa banne mig inte stå med pekpinnar och sänka folk ännu mer.

Gå dit med hemlagad och ekologisk mat, för bövelen. Om ni verkligen vill förändra något. Gå dit, knacka på. Erbjud god mat. Visa att ni tycker de är bra. Att de är värda mer. Erbjud vänskap och stöd. Och tid.

Men sitt inte på era höga hästar och skriv att de borde göra si eller så, på avstånd, utan att behöva gå in i deras verklighet. Det blir som att säga ”jamen, de kan väl äta kakor om de inte har något bröd”, fast tvärtom.

Och innan jag får en massa mail där ni skriver att det faktiskt är viktigt att barn får bra mat i sig, så vill jag bara poängtera att jag vet det. Jag har till och med skrivit ett par böcker där jag försöker få familjer att hitta rörelseglädjen och äta bättre. Det är von-oben-attityden och hälsofascismen jag vänder mig mot. Folk är inte sämre människor för att de äter margarin eller chips. Men de som pekar finger är.

+ Simma eller sjunk! Mange Hellbergs trallvänliga låtar är gladprogg med ett stort samhällsengagemang. Man måste bara dansa och sjunga med. Låtar för oss lallare, en skatt på youtube. När börjar de spelas i radio? 

– Sjuk, ensam och stillasittande Enligt kampanjen Hjärnkolls nya undersökning är människor med psykisk ohälsa extremt stillasittande och saknar många gånger nära vänner. Detta måste vi ändra på. Balans i kroppen ger balans i själen.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro