ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Generna kan inte bortföklara brott

Stefan Wahlberg · 6 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Var slutar människans eget ansvar för sina gärningar när naturen har programmerat våra hjärnor biologiskt? Frågan utgör en av filosofins allra knepigaste nötter att knäcka och har för första gången ställts på sin spets i en europeisk mordrättegång.Det är en domstol i Italien som har gett en mördare strafflindring eftersom mannen bevisligen bär på en särskild "våldsgen". Mannen har en genvariation som ger låga halter av enzymet MAOA vilket i sin tur påverkar förmågan till impulskontroll. Domstolen anser därför att han inte fullt ut kan hållas ansvarig för att han i vredesmod högg ihjäl en annan människa med kniv.I takt med den genetiska forskningens framsteg så kommer vi att få allt oftare att få höra liknande resonemang vid rättegångar. Plötsligt är det den mänskliga naturen, inte enskilda individer, som står inför rätta.

Vittnesbåsen kommer att fyllas av professorer som får svara på frågor om vår arvsmassa så att advokaterna kan bortförklara det mänskliga beteendet med hjälp av naturvetenskapens matematiska logik. Till syvende och sista handlar det alltså om att reducera människor till biologiska robotar som viljelöst hänger där i evolutionens förprogrammerade marionettrådar – utan eget ansvar.Detta är ingen science fiction. Redan på 1990-talet dök det upp svenska brottslingar som hade neuroligiska intyg på att de hade nedsatt aktivitet i den del av hjärnan som styr just känslor och impulser. En viss kategori rättspsykiatriska utlåtanden har sedan länge präglats av en dogmatisk ton som avslöjar att det finns psykiatriker som har svårt att skilja på sina roller som läkare och gud.Men hur är det då med vår biologi och det egna ansvaret? Tja, fyrtio procent av den manliga befolkningen har samma ”defekta” genvariation som mördaren i Italien. Den genvariation som förleder oslagbart flest människor att bli kriminella är dock den som innehåller Y-kromosomer.

Att försöka använda detta faktum som bortförklaring för att nio av tio våldbrott begås av män vore dock inte bara idiotiskt. Det vore en förolämpning mot alla oss andra som onekligen har lyckats besegra naturens biologiska programmering med hjälp av vår egen vilja.+ Intressant att se hur det svenska dykförbudet på Estonia nu ska hanteras av fransk domstol.– Vaccinationskaoset väcker onekligen vissa frågor om statens miljardavtal.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro