ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Gift dig inte rikt – gift dig smart

Johan Norberg · 21 Nov 2012
Uppdaterad 21 Nov 2012
Gift dig inte rikt – gift dig smart

Gift dig inte rikt – gift dig smart


klar

Artikellänk är kopierad

Visst känns de unga hopplösa? Mindre allmänbildade, förflackade, fördummade. Det brukar äldre generationer tycka. Men i själva verket är de unga smartare än vi är. I alla fall om vi får tro IQ-testerna, som inte är perfekta, men kanske det bästa sättet vi har att mäta förmågan till abstrakt tänkande.

Sedan andra världskriget har IQ-nivåerna i nästan alla länder ökat med 2–3 poäng per decennium, vilket är en stor förändring på en skala där 100 sätts som medel. Varje ny generation är lite klyftigare än den förra.

Forskarna har många förklaringar till det. Barn får mer näring under den tid hjärnan utvecklas och längre och bättre utbildning därefter. Familjer blir mindre och varje barn får större intellektuell stimulans.

Vi har blivit rikare, har fått mer fritid och har fyllt den fritiden med massmedier som tränar vår hjärna. Forskare pekar till och med på att populärkulturen och dataspelen stimulerar vår förmåga att förstå komplexa samband.

Det finns många som menar att det ständiga bruset från mobiler och datorer stressar hjärnan och gör att vi förlorar förmågan till långsiktigt tänkande, men de forskare som har studerat det mest är inte så pessimistiska.

Gary Small, som har gjort några av de mest berömda experimenten, menar att nätet gör oss bättre på att hantera information och skifta uppmärksamhet: ”Det kan mycket väl öka vår intelligens”. Den svenske hjärnforskaren Torkel Klingberg menar att människans arbetsminne och problemlösningsförmåga håller på att förbättras och att ”det är just i situationer som ligger på gränsen till vår förmåga där vi tränar upp oss mest”.

Jag har nyligen skrivit en bok om detta, ”Hjärnrevolutionen”, som beskriver vad forskarna i dag säger om vår hjärnas förmåga. Och under arbetet lärde jag mig att hjärnan är mycket mer dynamisk och föränderlig än alla trodde.

Vi har runt hundra miljarder hjärnceller, och var och en av dem har mängder av kopplingar till de andra, som ständigt förändras, förstärks eller försvinner. Hjärnan är som en muskel som vi kan träna upp, vilket då förstärker förmågor och håller hjärnan i bättre skick på ålderns höst. Det är som en stig i skogen. De stigar vi trampar upp blir lättare att vandra därefter.

Det finns många saker du kan göra för att hålla hjärnan i trim. Lär dig ett nytt språk eller ett instrument. Gift dig inte rikt – gift dig smart. Regelbundet umgänge med begåvade människor sporrar nämligen dina egna förmågor.

Och framför allt, om du verkligen vill bli smartare ska du lägga ifrån dig tidningen och böckerna om intelligens och ge dig ut och springa, promenera raskt eller spela fotboll. Konditionsträning syresätter hjärnan och stimulerar det protein som gör att hjärnan snabbare förändras utifrån nya erfarenheter och kunskaper. 

Sveriges kamp mot EU-kommissionens vettlösa krav på mer pengar till byråkrati och slöseri när alla andra tvingas spara.+ Sverige står upp.

Engelska kyrkan fortsätter att avvisa kvinnliga biskopar. Varför är de som talar högst om kärlek och allas värde så ofta de mest bigotta och intoleranta?– Intolerant kyrka

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro