ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Giftfri mat en klassfråga?

Camilla Bergman · 22 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det talas mycket om att olika saker i samhället håller på att bli en klassfråga. Egenfinansierat livmodercancervaccin är ett sådant fenomen, en ny cancerklinik som främst är tänkt för dem med privat sjukvårdsförsäkring likaså. Båda med den eventuella följden att vi får ett folkhälsans A- och B-lag. En annan, redan existerande klassmarkör, som förmodligen är starkt förbunden till vår hälsa, är den mat vi äter. Eller rättare sagt den mat vi har råd att äta.

Det är en helt vanlig måndagskväll. Jag står på lokala Coop för att köpa äpple till mina frukttokiga ungar. Hyllorna dignar av olika sorter från världens alla hörn, men som bi till honung dras jag obönhörligen till fyra små oansenliga äpplen, väl förpackade i en liten fruktkorg. Fyra gula äpplen till priset av tjugo kronor. För samma summa kan man få ett helt kilo av någon annan sort, med en liten skillnad: då är de inte längre KRAV-märkta. Så vad ska en mamma med hungriga ungar göra? Välja det miljövänliga, mindre giftbesprutade alternativet och låta barnen få två äpplen i veckan, eller plocka påsen full av de andra äpplena för att få mer frukt för pengen och därtill en del ämnen som kanske inte är så bra vare sig för miljö eller människor? Valet är faktiskt inte alltid självklart. Jag tror att de flesta av oss vill välja det miljövänliga alternativet före det billigaste. Många av oss gör också så i den mån det är möjligt. Men om valet står mellan ett kilo falukorv för trettio kronor eller  tvåhundrafemtio gram kravmärkt för samma slant är valmöjligheten inte längre självklar för alla. Smakar det så kostar det, och ju bättre något är för konsumenten och världen desto dyrare blir det.

Förvisso är detta inte något nytt under solen. Det räcker med att gå tio år tillbaka i tiden för att minnas hur livsmedelsbutikerna mer eller mindre slängde irländsk köttfärs efter kunderna till följd av galna kosjukan. Och förvisso hade kunden redan då ett val, valet att köpa det tre gånger dyrare svenska alternativet eller välja det irländska köttet och få mer pengar kvar i plånboken. Och så fanns det förstås de som, liksom det finns idag, inte hade något val utan alltid måste välja det billigaste alternativet för att få pengarna att räcka hela månaden ut.

Likväl finns det människor som hävdar att det kostar så liiite extra med KRAV. Tja, det skulle väl möjligen gälla mejeriprodukterna då. Andra hävdar att man måste lära sig att äta mindre och njuta mer av det man äter. Men om man trots allt inte överkonsumerar och ändå inte har råd att handla ekologiskt utan att få hål i plånboken?

Tillbaka på Coop den där måndagskvällen står jag och klämmer på mina ekologiska äpplen. Folkhälsoinstitutet rekommenderar att vi äter femhundra gram frukt och grönt om dagen. Ett äpple väger drygt hundra gram. Jag kompromissar och går slutligen hem med fyra kraväpplen och en påse clementiner. Det fanns inget KRAV-alternativ till de senare.+ Affärer med lågpris på ekologiska produkter– Köttberg, mejeriberg och alla annan överflödig livsmedelsproduktion som världen inte har råd med

klar

Artikellänk är kopierad

Camilla Bergman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro