ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Glöm aldrig den lilla syriska pojken på löpsedeln

Viktor Banke · 14 Jun 2016
Uppdaterad 14 Jun 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Minns du vad du kände i september förra året när du såg den lilla syriska pojken på löpsedeln, uppspolad på stranden? Minns du vad du kände om rätt och fel?

Tiotusentals flyktingar kom under hösten, och den flyktingkris som i september var flyktingarnas, kom sakta att bli svensk. Diskussionerna gled från deras skyddsskäl till våra problem. Från hur andra människor kunde få skydd till hur Sverige bäst kunde skyddas. Till hur ingångslöner, tillit och trygghet bäst kunde skyddas. Till slut pratade vi nästan bara om vad Sverige skulle vara för land. I diskussionen om invandrarlandet Sverige glömde vi invandrarna.

►LÄS MER: Viktor Banke: Alliansens besök – ett hån mot Husbyborna

I bakgrunden snickrade regeringen på en radikal omläggning av svensk asylpolitik. På tisdag ska den röstas igenom.

På tisdag ska riksdagen rösta om huruvida vissa av krigets barn ska förvägras att återförenas med sina familjer i Sverige. De som förvägras tvingas ut på havet för att återse sina familjer.

På tisdag ska riksdagen rösta om huruvida Sverige ska införa de tillfälliga uppehållstillstånd som försätter trygghetslängtande människor i permanent otrygghet. Som ökar arbetsbördan för Migrationsverkets personal och som minskar incitamenten att lära sig ett språk man kanske inte ens får användning för.

På tisdag ska man rösta för en lag som skiljer familjemedlemmar som älskar och behöver varandra åt. Som om människor ska behöva leva utan sina familjer. Man ska rösta för tillfälliga uppehållstillstånd vars negativa effekt på integrationen man öppet erkänner. Som om Sverige hade råd med dålig integrationspolitik.

Sverige tog emot oerhört många människor i höstas. Politikernas spelplan är radikalt förändrad. Samhället är tyngt och kommer att tyngas. Så är det. Men har inte asylrätten givits en så stark position som rättighet just för att man inte ska kunna förvägra människor skydd när det blir jobbigt? Jo. Man hinner inte många sidor in i boken om nittonhundratalet för att förstå varför.

Efter ID-kraven för inresa till Sverige och efter EU-avtalet med Turkiet, som ströp den vanligaste vägen över havet till Europa, har Sverige tagit emot få asylsökande.

LÄS MER: Viktor Banke: Låt oss prata om skandalernas parti

Istället för att genom tillfälliga uppehållstillstånd ålägga Migrationsverket dubbla prövningar i en mängd ärenden, hade man nu kunnat låta myndigheten komma ikapp och samtidigt låta den sökande komma in i det svenska samhället ordentligt.

Istället för att splittra familjer hade man nu kunnat utnyttja situationen till att öka den kontrollerade flyktinginvandringen genom kvotflyktingar, humanitära visum och anhöriginvandring för alla skyddsbehövande.

Det som var rätt i september är fortfarande rätt och kommer alltid att vara rätt. Riv lagen. 

 + Röda Korsets reklamfilm ”Jag hämtar dig om tre år”. Titta. Det är en order.

- Massakern i Orlando. Grymhet bortom ord.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro