ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Glöm allt du lärt dig om brainstorming

Björn Hedensjö · 10 Sep 2015
Uppdaterad 10 Sep 2015

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige älskar vi att organisera om. I Europaligan ligger vi i den absoluta toppen när det handlar om hur ofta arbetsplatser förvandlas. Att vara öppen för förändring är så klart något bra, och vår förmåga på den punkten är något vi ska vara stolta över. Men att göra om är inget självändamål. För att ett energikrävande förändringsarbete ska vara värt något krävs en idé om vad det ska vara bra för. Och helst ska det vara en bra idé.

En ingenjör i telekombranschen, som jag pratade med medan vi gungade ungar i lekparken, beskrev hur hennes företag alltid ägnade sig åt motsatsen. Alltså gång på gång ogenomtänkt hoppade på någon trendig tanke om organisationer i hopp om att lösa de problem som för tillfället ansågs viktigast. Den senaste tiden hade det varit brist på innovation, uppfinningsrikedom på vanlig svenska. Företagets lösning blev att ”skapa en organisation som uppmuntrar till brainstorming.”

I praktiken betydde det färre chefer och att alla som hade ett eget rum blev av med det. En kontorsmiljö av hela havet stormar-typ inrättades istället, där anställda skulle sätta sig på lediga platser de kunde hitta. Detta för att fler skulle mötas, kommunicera med varandra och ”brainstorma”. Ett outtalat syfte med en sådan förändring kan så klart vara att spara in lokalhyra. Men om man utgår från det mål företaget hade – att medarbetarna skulle spruta ur sig fler idéer – blir det problematiskt.

Tvärtemot vad många tror så visar forskningen nämligen att brainstorming, där en grupp individer buntas ihop på samma plats för att tänka nytt, inte är särskilt bra för att generera idéer. Istället blir idéerna oftast både fler och bättre när individer i gruppen spånar separat. Miljöer där medarbetare kan tänka ostört kan då vara viktigare än något annat.

Att ett företag som omsätter miljarder inte har koll på den saken är minst sagt underligt. ”Hur har det gått då?”, frågade jag mamman i lekparken. ”Dåligt”, svarade hon. ”Jag tror ledningen funderar på en omorganisation.”

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro