ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Go gubbe och läskiga araber samma reflex

Alexandra Pascalidou · 16 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Englands tredje tronarvinge, Prins Harry, 24, har gjort bort sig. Igen. Nyligen fångades prinsen på film när han under sin militärutbildning gör narr av pakistanier och araber. Tidigare har samme prins upprört genom att gå på födelsedagsfest utklädd till nazist med ett hakkors runt armen.

På fritidsgården i skånska Bromölla hade prinsen blivit portad då ledningen förbjudit rasistiska symboler. Fritidsledaren hade bett prinsen byta om till icke-kränkande klädsel. Britterna har en del att lära av Bromölla. Prinsen ska nu, som straff, tvångsutbildas i jämlikhet och mångfaldstänkande.

Den senaste tiden har svenska poliser kallat människor för ”apajävlar” och ”blattaungar”. I Newsmill vittnar Thomas Bodström, f.d. justitieminister, om poliser som talar om ”neger” och ”blåneger.” Hiphopstjärnan Timbuktu berättar att han själv kallats ”halvfabrikat”. Rasism är inget nytt i mänsklighetens historia.

Den har praktiserats flitigt, ofta i renodlat manliga sällskap. Men den har också smugit sig in i de litterära rummen. När drevet dragit igång mot bestsellermaskinen Liza Marklund har kritiken inte varit nådig.

Om vi bortser från en dos avund kryddad med skadeglädje gentemot denna ståtliga kvinnas sagolika succé finns där en fallgrop av fördomar. I Aftonbladet häromdagen försvarade Marklund att Luis från Latinamerika i ”Gömda” blev Anders från Norrland: ”Jag kanske är naiv men jag tycker att det är obetydligt var man är född. Att Luis blev Anders från Norrland var för att han påminde mig om männen jag växte upp med, hyggliga och tystlåtna män. Därför blev han norrlänning, det var inget jag reflekterade över.”

Och det är just den reflexmässiga rasismen som är problemet. Att författare med miljoner läsare ägnar sig åt slentrianmässigt stereotypiserande. För mig som växt upp bland latinamerikaner är det snarare dessa män som inger trygghet medan ”Anders från Norrland” är mannen som mördade Engla.

Trots att jag träffat otaliga tysta, trevliga, trygga norrlänningar är det han som fastnat i hjärnan som en tumör. Det är fördomsfullt feltänk som kräver reflektion och rannsakan. Schablonbilder om gulliga gotlänningar, trygga norrlänningar, goa göteborgska gubbar, snåla smålänningar, dryga stockholmare, läskiga araber, giriga judar, lössläppta svenska flickor, galna greker, dansanta latinos vilar alla på rasistisk grund. Oavsett om de är positiva eller negativa.

+ The Black List på You Tube

– Kvinna skaffar åttlingar med insemination. Hon har redan sex barn som hon knappt kan försörja. Kan någon sätta spermiestopp?

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro