ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Google och Yahoo har startats av invandrare

Johan Norberg · 9 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I tisdags skulle jag få se resultatet av försöken att göra de amerikanska gränskontrollerna mer välkomnande. Undersökningar har nämligen visat att USA:s tulltjänstemän anses vara de otrevligaste i världen. Köerna tycks oändliga, personalen är vresig och när man väl får lämna fingeravtryck och bilder utsätts man för ett korsförhör om vad man ska göra och hur länge man har känt dem man besöker.

Om de inte köper svaren, eller om de tycker att man har besökt landet för ofta på sistone kan de skicka hem en igen. Nej, det händer sällan blonda svenskar, men se upp om du har bakgrund i Mellanöstern.

Så det var med viss besvikelse jag insåg att det mesta var som vanligt när jag landade i New York. Den största förändringen var att en stor TV-skärm visade en film som beskrev hur processen går till, och i den filmen log faktiskt passkontrollanterna och hälsade oss välkomna. Så nu vet jag att de kan om de vill. Om det inte var inhyrda skådespelare, förstås.

Men det här är trots allt mest ett imageproblem. Värre är att USA har gjort det allt svårare för utlänningar att studera och jobba i landet efter terrorangreppen 11 september 2001. Om du inte kommer från ett rikt västland måste du intervjuas av ambassadpersonalen innan du ens kan få ett visum för att besöka USA. Att få en tid för intervju kan ta många månader.

En minskande andel av världens studenter, forskare och affärsmän kommer därför till USA. Det är en stor olycka för en ekonomi som förutsätter den kreativitet som olikheter och mångfald skapar.

Många som flyttar till USA för att studera stannar och bidrar med nya idéer och företag. Google, Yahoo, eBay, och ungefär 40 procent av de nya IT-företagen i USA har startats av invandrare. Nästan en fjärdedel av alla patentansökningar skickas in av utlandsfödda.

Andra besökare stannar inte i Amerika, men de kanske är ännu viktigare. USA:s främsta vapen historiskt var att släppa in utlänningar, som började älska öppenheten och dynamiken som de såg och tog med sig idéer och inspiration hem. Det är svårt att tänka sig ett bättre vapen mot hat och terrorism.+ De 15 000 tappra löparna som svettade sig genom Stockholm Marathon.

– M i Stockholms Län stoppar sprutbytesprogrammet som hade gjort många narkomaners liv mindre farligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro