ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Gör det olagligt att cykla utan hjälm

Metro · 10 Sep 2015
Uppdaterad 10 Sep 2015

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Sedan ett par år tillbaka skadas fler cyklister än bilpassagerare i trafiken. Det mest effektiva sättet att minska cyklisternas huvudskador är att göra det obligatoriskt att använda hjälm. Här kommer fyra skäl för en cykelhjälmslag.

1) Hjälmanvändning har en potential att minska antalet omkomna cyklister med 25 procent och att minska antalet allvarligt skadade cyklister med tio procent. Hjälmen är cyklistens viktigaste sätt att skydda sig vid en olycka.

2) Finland har infört en hjälmlag för alla cyklister. Hjälmanvändningen i Finland är något högre än i Sverige. Hjälmlagen resulterade inte i att cyklandet minskade i Finland.

3) Alla barn upp till 15 år i Sverige omfattas sedan 2005 av ett lagkrav att använda cykelhjälm när de cyklar. De flesta föräldrar är djupt tacksamma för den här lagen. En cykelhjälmslag för alla kan ses som en logisk vidareutveckling av barnlagen.

4) Hjälmanvändningen ökar snabbt i Sverige, särskilt i de större städerna. Närmare 80 procent av Stockholmscyklisterna använder hjälm redan idag. Underskatta inte acceptansen för en allmän hjälmlag bland cyklisterna!

Hjälmanvändare

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro