ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Gör eleverna en otjänst

Lars Adaktusson · 3 Dec 2012
Uppdaterad 3 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Det är något märkligt med debatten om skolavslutningar i kyrkan. Utan belägg har det i åratal påståtts att stora elevgrupper protesterar mot religiösa inslag vid avslutningarna – utan faktaunderlag har det talats om horder av föräldrar som inte kan acceptera att deras barn avslutar skolåret i en kyrka.

Självklart finns det grupper i det mångkulturella Sverige som inte deltar i kristna sammanhang – det ska respekteras. Men någon folklig rörelse mot traditionella terminsavslutningar har inte märkts av, varken bland inrikes eller utrikes födda. Lika lite har trauman eller psykiska problem registrerats hos de generationer av barn som genom decennier haft sina avslutningar i kyrkan.

Frågan är således om debatten verkligen avspeglar ett reellt problem eller om diskussionen drivs i andra syften? Kan det vara så att den fara som påstås finnas med kristna inslag egentligen inte alls föreligger, att ingen elev någonsin tagit skada av julevangelium och psalmsång?     

Utbildningsminister Jan Björklund har liksom socialminister Göran Hägglund avvisat Skolverkets tolkning av skollagen och förbudet mot religiösa inslag vid skolavslutningar. Björklund betraktar hela debatten som trams – Hägglund undrar retoriskt om det är sin egen tradition och historia som eleverna ska skyddas ifrån.

Det är välgörande med politiska företrädare som talar klarspråk och som öppnar för lagändringar i sammanhang där sunt förnuft ersatts av nonsens.

Ändå är det anmärkningsvärt att ledningen för en central statlig myndighet, med anspråk på bibehållen trovärdighet, kan utfärda och hävda de mest märkliga principer.

Skolverkets dekret om skolavslutningar i kyrkan är uppseendeväckande därför att det är historielöst, men också därför att ledningen för ett statligt verk anser sig ha befogenhet att besluta om vad som får sägas i kyrkorna.

När Skolverket förbjuder religiösa inslag innebär det att den faktiska kopplingen mellan kristen tro och luciafirande, adventsljus och julpsalmer helt enkelt rationaliseras bort. Sorglöst begränsas den grundlagsfästa yttrandefriheten för präster och kyrkoledare. 

Diktat till kyrkans företrädare om vad som icke får yttras har förekommit förr, men då i andra samhällssystem, med politiska ledare vars synsätt inte kan förenas med grundläggande värderingar om yttrande- och religionsfrihet. Kyrkliga ledare trogna sina ideal och sitt uppdrag kan inte låta sig styras av statliga påbud – står Skolverket fast vid sin uppfattning bör kyrkorna tacka nej till skolavslutningar. En värdefull dimension och en uppskattad tradition riskerar därmed att gå förlorad, detta vid en tidpunkt när kristendomens centrala budskap om alla människors unika värde är särskilt angeläget och relevant.      

Skolverkets förmenta tolerans har blivit en otjänst, främst mot landets elever.

Leveson Kräver hårdare tag mot brittiska skandalpressen. Borde leda till effektivare självreglering i Storbritannien – och Sverige.+ Domare

 Japanska nyhetsbyrån Kyodo larmar om nära militärt samarbete mellan Nordkorea och Iran. Illavarslande, obehagligt.– Kärnvapenutveckling

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Adaktusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro