ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Gör inte som terroristerna vill

Tanvir Mansur · 20 Nov 2015
Uppdaterad 20 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Terrorgruppen Daesh påstår sig ha legat bakom dåden i Paris och Beirut. Men det är fortfarande inte säkert att de har planerat, finansierat och genomfört bombningarna. Vi kan inte tillfredsställa terroristerna genom att agera precis som de vill. De vill kalla sig “Islamiska staten” (IS eller ISIL). Men de är inte en stat, utan en terroristorganisation. Därför är det viktigt att använda det namn – på arabiska – som de hatar: Daesh.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Regeringen kan lösa flyktingsituationen om den bara vill"

Det finns mycket att lära sig genom att studera den propaganda som Daesh sprider. Just det har det australiensiska programledaren Waleed Aly gjort i Project TV. I ett videoklipp som har spridits viralt över hela världen förklarade han hur terroristerna vill framstå i media och hur vi själva framställer dem. Alla borde se det här klippet. Nu.

"De tar ansvar för alla möjliga slags terrordåd i västvärlden. Så framstår de som större och tuffare än de faktiskt är", sade Aly om Daesh.

Han listade flera terrorattacker som Daesh påstår att de har legat bakom förra året. Skottlossningen utanför Kanadas parlament. När en man i New York attackerade en grupp poliser med en yxa. När människor hölls gisslan i ett kafé i Sydney i Australien.

"ISIL kontrollerade inte de här killarna, de agerade på eget bevåg. Men ISIL vill inte att du ska veta det. Hur vet jag det? För att ISIL berättade det för oss. De skrev det i sitt månadsbrev."

Daesh hamnar på löpsedlar överallt i världen när de tar på sig ansvaret för andras terrordåd. Därför kan det se ut som att de finns överallt. När de i själva verket förlorar mark på flera platser. Som när kurdiska peshmerga-trupper drev bort Daesh från staden Sinjar i Kurdistan förra veckan.

Daesh vill att omvärlden ska vara rädd för dem. Aly berättade i programmet att genom att skapa rädsla och hat kan terrorgruppen dela upp världen i två läger. En “muslimsk” och en “icke-muslimsk”. När muslimhatet växer, kan muslimer bli attackerade av sina egna grannar. Samtidigt är 80 procent av Daeshs offer just muslimer.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Våra röster är det viktigaste vapnet i kampen för demokrati"

"ISIL:s ledare skulle bli jätteglada av att få höra att, sedan illdåden i Paris, så har muslimer blivit hotade och attackerade i USA, Storbritannien och här i Australien. Den här onda organisationen tror att om muslimer blir västvärldens fiende, då kommer vanliga muslimer inte ha någon annan stans att vända sig till än till ISIL."

Vi ska inte ge dem den tillfredsställelsen. Även i Sverige växer misstänksamheten och hatet mot muslimer. Waleed Aly berättade att han inte tänker låta Daesh splittra samhället. Han har rätt. Om politiker sprider hat mot muslimer hjälper de i själva verket Daesh. Om muslimska ledare skulle säga att muslimer “inte har någon plats här”, och om rasister säger samma sak. Då hjälper de Daesh. Och ingen vill egentligen hjälpa terroristerna. Nu behöver vi sammanhållning mer än någonsin.

+ Den algerisk-franske restaurangarbetaren Safer, som också är muslim, räddade två av de personer som blev beskjutna i La Casa Nostra i Paris. Han tog ner dem till källaren och stoppade blödningen. En riktig hjälte.

- Att vanliga muslimer känner att de måste ta avstånd från terrorister som de inte har något att göra med.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro