ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Gör midsommarafton till nationaldag

jonas · 17 Jun 2015
Uppdaterad 17 Jun 2015

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Jag ser ingen anledning till att den 6 juni ska vara nationaldag.

Varför är det så viktigt att fira kröningen av Gustav Vasa? Jag känner ingen samhörighet med denna hårdföra kung som ofta agerade för egen vinning på ett arrogant sätt.

Dessutom var Gustav Vasa aldrig kung över Skåne, där jag kommer ifrån. Hur ska jag då som skåning känna en historisk samhörighet med den 6 juni?

Vad finns det egentligen för trovärdig anledning till att fira den 6 juni? Det är en dag då våra politiker förgäves år efter år anstränger sig för att skapa en folkfest, utan riktigt gensvar från oss övriga medborgare.

Låt oss istället göra midsommarafton till vår svenska nationaldag.

För mig och många andra är midsommar en fin opolitisk tradition där vi möter sommarens intåg. En dag som skapar en större samhörighet än den 6 juni. En midsommarafton som kombineras med att vara nationaldag och som alltid går i kärlekens tecken vill jag ha, dessutom är det en dag som alltid infaller en för många ledig fredag. Detta är det bästa för Sverige.

Inför midsommarafton som Sveriges nationaldag och återinför annandag pingst som helgdag!

klar

Artikellänk är kopierad

jonas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro