ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Göran Greider: Bob Dylan är Amerikas store oamerikanske poet

Göran Greider · 13 Okt 2016
Uppdaterad 13 Okt 2016
Bob Dylan är den store efterkrigspoeten i västvärlden, skriver Göran Greider.

Bob Dylan är den store efterkrigspoeten i västvärlden, skriver Göran Greider. Foto: TT/AP/Howard Lipin/montage


klar

Artikellänk är kopierad

Amerikas store oamerikanske poet!

Bob Dylan! Jag blev förstummad, häpen och så glad som jag inte varit på år och dag när Sara Danius plötsligt meddelar världen detta: Bob Dylan får nobelpriset i litteratur.

Bob Dylan är den store efterkrigspoeten i västvärlden, han är något av en global bard för generationer människor. Men det var sånger han valde att skriva. Det var där poesin fanns: Poeter, det blir dom som inte duger till rocksångare, lär han ha yttrat en gång. Att han nu får nobelpriset är för sångernas skull: Poesin återvänder hos honom dit där den alltid hört hemma allra djupast: i sången, rösten. Hans texter vänder sig till oss men också bort från oss och förblir oftast vidunderligt gåtfulla. Det är ur folkmusiken och rocken han kommer och han kommer också ur mellanvästerns djup: Arbetarnas Amerika finns med det här, det andra Amerika. Han är det moderna Amerikas store, oamerikanske poet.

Det är ingen mening med att citera hans sånger nu, inte i detta ögonblick. Varenda fiber i min egen kropp är påverkad av dessa sånger, sedan barnsben då mina äldre bröder spelade Blowin in the Wind i källarrummet på en usel bärbar grammofon eller sedan jag, som miljoner andra, prövat att ta ackorden till Mr Tambourine man (Det är väl bara tre.)

Nobels litteraturpris överger inte litteraturen i och med priset till Dylans sånger. Nobelpriset närmar sig litteraturens levande hjärta.

LÄS MER
Det går inte att komma åt klassorättvisor med normpolitik

Fotnot: Den här texten publiceras även i Dala-Demokraten 

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro