ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Göran Greider: Den stora förloraren i valet är EU

Göran Greider · 7 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vilka vann det svenska EU-parlamentsvalet? Faktum är att det inte blev några p e r s o n e r  i detta personval som segrade i gårdagens val. Det var idéer. Vad Piratpartiet har för toppkandidat är det få som minns – det var deras idéer om personlig integritet och frihet på nätet som var det viktiga och gav denna uppstikare plats i EU-parlamentet.

Och även om Miljöpartiets Carl Schlyter ofta framstod som den klaraste och mest snabbtänkte av toppkandidaterna, så var det nog ändå just en stor idé som gav Miljöpartiet så många nya röster: kampen för ett bättre klimat.

Av de tre partier som fick de stora framgångarna igår var det faktiskt bara Folkpartiet - med Marit Paulsen som toppnamn - som verkligen framstår som just en EU-fantast. Miljöpartiets Carl Schlyter vill personligen att Sverige ska lämna Europaunionen och Piratpartiet är knappast några EU-fantaster: piraterna vill slåss på varje hav för sina frågor.

Vad var då till slut det viktiga i valet till EU-parlamentsvalet? Var det sakfrågorna om klimat, arbetslöshet, jordbruksstöd eller friheten på nätet? Nej.

I slutändan klev den där andra, för alla EU-entusiaster så besvärliga frågan fram och blev den kanske viktigaste: Hur många gick och röstade? I EU-kommissionen har man på senare år arbetat hårt och satsat mycket pengar på att öka intresset för valet till EU-parlamentet. När det första valet till EU-parlamentet hölls 1979 låg valdeltagandet på 63 procent för hela det dåvarande EU.

Det tyckte EU-byggarna var lågt och trodde att det berodde på att parlamentet hade alldeles för litet makt. Därför har parlamentet efter hand givits mer och mer makt.Intressant nog ledde det inte alls till att valdeltagande ökade - tvärtom! För varje val därefter sjönk valdeltagandet: från 61 procent 1984 ner till 45,5 procent 2004. Och i år? När jag skriver det här på söndagkvällen ser det ut som om det på europeisk nivå inte blir någon succé den här gången heller för EU-parlamentet och valdeltagandet når inte ens upp till hälften av EUs medborgare.

Särskilt lågt är det bland Europas lågavlönade och det återspeglar EUs karaktär av elitprojekt.   Hela den propagandaapparat som EU-kommissionen och EU-parlamentet - och delvis även media, åtminstone i Sverige -  byggt upp för att få medborgarna till valurnorna har faktiskt, än en gång, misslyckats, i alla fall om man ser till hela EU.

Man måste, efter dessa trettio år av EU-parlamentsval, därför ställa sig frågan: Hur legitimt är EU-parlamentet?

Pirater och klimatkämpar blev uppstickarna i svenska valet. Men med det fortsatt låga valdeltagandet i EU-länderna kan man utan vidare säga att den stora förloraren i EU-valet är – Europaunionen själv.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro