ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Greider: Överklassen börjar låta som fullfjädrade sverigedemokrater

Göran Greider · 21 Mar 2016
Uppdaterad 21 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Den svenska överklassen har haft det körigt i medierna den senaste veckan. I söndags klev den gamle moderatledaren Ulf Adelsohn och förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth fram i Dagens Nyheter och lät som fullfjädrade sverigedemokrater när de pratade om invandringen; ja, den före detta kulturministern visade sig till och med läsa hatsajten Avpixlat. DN:s reporter lyfte fram ett slags gammelmoderaternas Östermalm: nationalistiskt, främlingsfientligt, inskränkt. I bakgrunden spökar det som ibland brukar kallas den svenska överklassnazismen, alltså den vurm för Nazityskland som inte var ovanlig i de högre skikten i Sverige under trettio- och fyrtiotalen, men som efter andra världskrigets slut aldrig blev utredd.

► LÄS MER: Göran Greider: "Kvinnodagen är på väg att bli socialistisk igen"

I förra veckan fick vi också se Uppdrag granskning jaga fram några av de många förmögna svenskar som gömt undan förmögenheter på utländska bankonton för att slippa betala skatt. Sedan några år tillbaka kan de som undanhållit skatt få ett slags skatteamnesti. Om de lämnar in en så kallad självrättelse kan de ta hem förmögenheterna från olika skatteparadis och betala en del skatt för det och slippa det straff de annars skulle fått för detta brott. Och där paraderade de förbi: Carl Bildts gamla kabinettssekreterare smällde igen en dörr när han inte ville prata om saken. Där var den skånske godsägaren som i många år gärna tagit emot jordbruksstöd (alltså skattemedel), men samtidigt haft en oskattad förmögenhet utomlands. Även medlemmar i det svenska kungahuset figurerade i SVT:s granskning. På en gata på Östermalm stod en upprörd skattejurist, som mejlat till Skatteverket och undrat vad Uppdrag granskning höll på med, och försökte dölja ansiktet bakom ett paraply.

► LÄS MER: Göran Greider: "Döda politiker vaknar inte – men deras gestalter kan vakna till liv i oss"

Svensk övre borgerlighet eller överklass har sedan mer än ett årtionde fått det allt bättre ekonomiskt. Borttagen fastighetskatt, arvsskatt och förmögenhetsskatt och en rad jobbskatteavdrag har gynnat de översta procenten i samhället. Samtidigt har skattesubventionerade rut-tjänster i huvudsak gynnat de bäst ställda i landet – det är i kommuner som det rika Danderyd som det nya bidrags-Sverige finns, och det är också de kommuner som knappt tagit emot några flyktingar alls och nu gnäller när de enligt lag måste börja göra det. Och under denna vårvinter har vi sett hur extremt högavlönade företrädare för arbetsgivarorganisationer föreslår sänkta ingångslöner för nyanlända. Tanken att högre beskattning av de välbeställda skulle kunna finansiera flyktingmottagandet skyr de som pesten.

Sverige är ett av de länder där klyftorna mellan dom däruppe och dom därnere länge har ökat snabbast. Det är bra att överklassen granskas.

+ Barack Obama promenerar på en gata i Havanna. Det är stort. Det är historiskt.

- Avtalet mellan EU och Turkiet tror jag inte kommer att lösa några problem. Enda lösningen är att EU-länderna solidariskt delar på flyktingmottagandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro