ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Grekerna vill skydda sig själva

Johan Norberg · 15 Feb 2012
Uppdaterad 15 Feb 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Man ska förstås inte bränna byggnader, men man kan ändå förstå de greker som känner sig förrådda av politikerna och visar sitt raseri på gatorna. Frågan är bara varför statsråd från euroländer som Finland och Nederländerna inte förenade sig med dem. De har blivit lika grundlurade.

De gick med på nödlån i utbyte mot att den grekiska staten började rätta mun efter matsäcken. Men gång på gång tog pengarna slut och grekerna begärde mer. Bara en fjärdedel av budgetbortfallet beror på fördjupad lågkonjunktur, det mesta på att grekiska politiker struntar i vad de lovat. 

De skulle minska antalet statsanställda med 30 000 på ett år, men trots att landet har varit i depression sedan 2008 har inte ett enda offentligt jobb försvunnit netto. Regeringen förband sig att sälja bolag för 50 miljarder euro, men har bara sålt för 1,7 miljarder.

Nyligen avslöjades att de som skulle kämpa mot skattefusket systematiskt använder en ”40-40-20-deal”. En skattesmitare får 40 procents rabatt på det han är skyldig, handläggaren stoppar 40 procent i egen ficka och bara 20 procent blir kvar till staten. Systemen är inte samordnade och datoriserade – det är därför döda får pension och trista skuldsedlar kan tappas bakom element. Facket har hindrat att systemen styrs upp och regionala skattekontor läggs ned.

Grekland skulle äntligen ta bort de skråväsenden och tillståndskrav som Sverige avskaffade för 150 år sedan. Men advokater, arkitekter, apotekare och taxiförare gillar sina monopol och har blockerat liberalisering.

Regeringen kan peka på en enda framgång. I september 2010 beslöts att den som vill köra lastbil inte längre ska behöva betala mer än en halv miljon kronor för ett tillstånd. Det var beviset på att Grekland kan reformeras. Men beslutet har ännu inte genomförts i praktiken.

De grekiska partierna, myndigheterna, företagarorganisationerna och fackföreningarna har byggt upp ett genomruttet system som är till för att skydda dem själva. Det finns inte ens någon formell budgetprocess och ingen vet hur många anställda staten har. Organisationsprinciperna heter släktband, partibok och diskreta handslag.

Kompisarna får de fina jobben och inkompetens är inte skäl för avsked. Att ge samma personer i uppgift att montera ned systemet var dömt att misslyckas. Allt som skulle få ekonomin att fungera bättre hotar deras privilegier. Då de inte velat tackla fusket eller lägga ned myndigheter som bara förstör handlar åtstramningarna i stället allt mer om generellt sänkta löner och höjda skatter. Det gör emellertid bara att ekonomin stryps och att skuldbördan blir än mer förödande.  

Omvärlden låtsas hjälpa Grekland, i utbyte mot att Grekland låtsas reformera. Så baxar man ett land rakt ut i egeiska havet.

Vaccinering. Skönt för andra länder att de inte klarade sig sämre utan svensk massvaccinering mot svininfluensan.+

Rick Santorum. Preventivmedelsmotståndaren Rick Santorum ledande i republikanernas primärval. Nu skämtar ni, va?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro