ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Grekinnorna har börjat ta för sig

Alexandra Pascalidou · 19 Apr 2011
Uppdaterad 19 Apr 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Greklands förra justitieminister frågade mig en gång: ”Varför har ni så många våldtäkter i Sverige? Vad är det för fel på svenska män? ”Jag minns att jag svarade något i stil med att det inte längre är tabubelagt att anmäla våldtäkter här och att mörkertalet i Grekland förmodligen är stort. ”Skitsnack”, svarade han. ”Vi kan konsten att förföra en kvinna. Vi behöver inte ta till våld”. Uppenbarligen hade han fel. Den senaste veckan har det grekiska rättsväsendets kvinnosyn marinerats i medierna. Svenska Anna polisanmälde en våldtäkt på Samos. Åtalet lades ner och kvinnan motanmäldes istället för falsk tillvitelse och förtal. Några detaljer vet vi inte men kvinnan tänker göra en Assange. Inte infinna sig i rättegången i maj.Den tragiska historien kryddades av att en labil handelsattaché på grekiska ambassaden uttalade sig kränkande om svenska kvinnor som han hävdar ”borde skämmas” för sitt beteende. Klassisk misogyn och manschauvinistisk retorik. Några röster hördes om att skandinaviska kvinnor fabricerar våldtäkter enbart för att lura till sig försäkringspengar. Som vanligt misstänkliggörs offret och skamanklagelsen viner som en örfil i syfte att tysta henne. Där som här. Bjästa var det senaste exemplet i raden. Här har vi efter framgångsrik feministisk träning lyft på locket och börjat tala om sexuella övergrepp. Jämställdheten har dock inte nått lika långt i alla delar av EU. Titta bara på Berlusconis kvinnoaffärer som tapetserar internationell press. Men tillbaka till Grekland som var en diktatur så sent som på 70-talet. Där sitter fortfarande män i maktpositioner som anser att kvinnans plats är bakom spisen. Det är just det som är och har varit Greklands problem. Fel man på fel plats. I pluralis. Genomgående. Den sparkade handelsattachén tillhör den gamla skolan som successivt sopas undan. Alla vet att Greklands premiärminister Georgios Papandreou som har bott i Sverige, som har en svensk halvsyster här, som har haft en svensk flickvän och en massa svenska vänner även har Sverige som föredöme. Regeringen sparkade omgående den inkompetente diplomaten. Den blixtsnabba hanteringen visar med all tydlighet att Grekland inte accepterar kvinnoförnedrande kommentarer. Det i sig är en seger för kvinnokampen.Det är emellertid fortfarande stigmatiserande för kvinnan att anmäla våldtäkt. Men Grekland har förändrats radikalt bara under min korta livstid. Från att vi flickor förväntades gifta oss som oskulder till en sexuell revolution. På bara ett par decennier har grekinnorna börjat ta för sig och klivit fram i medierna, visserligen något mer lättklädda än sina manliga kollegor, men ändå. De klär på sig snart.

Anna har fått ett löfte av den nuvarande justitieminister om att han ska granska fallet. Vi får helt enkelt lita på det grekiska rättsväsendets förmåga att straffa förövaren. Om vi inte kan lita på varandras rättsystem inom EU är det bara att lägga ner skiten.  Mästarnas mästare i SVT+

Sannfinnländarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro