ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hade jag inte undersökt mina bröst vore jag död

Ann Olrin · 1 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vid tiotiden på kvällen den 30 maj 2007 klev jag ur duschen efter ett träningspass och kände en stor knöl i mitt vänstra bröst som inte varit där förut. Av någon anledning förstod jag direkt att det här var på allvar. Tidigt nästa morgon satte jag mig vid telefonen och lyckades få en tid för undersökning samma dag. En vecka senare hade jag diagnosen bröstcancer och en behandlingsplan klar.

Jag var förlamad av skräck och ältade om och om igen vad jag hade kunnat göra för att förhindra eller upptäcka sjukdomen tidigare. Jag hade inte känt ett enda sjukdomssymptom, tvärtom var jag ovanligt vältränad och mådde bättre än på länge.

Tillslut kom jag ändå fram till att jag hade gjort allt rätt, jag hade gått på mammografi året innan och jag hade undersökt mina bröst med jämna mellanrum Ändå var tumören 4 cm i diameter med en metastas i armhålan när jag hittade den och det var långt ifrån säkert att jag alls skulle överleva.

Jag hade tur, sjukdomen gick att stoppa och nu två år senare är jag i princip återställd. Men jag fick genomgå en lång rad plågsamma behandlingar eftersom cancern hade gått ganska långt.

Cancer är en lurig sjukdom. Den kan växa långsamt eller snabbt men den sprider sig nästan alltid. Vissa cancerformer ger knappt några symptom alls förrän sjukdomen är så utbredd att den är svår att stoppa.

Fördelen med bröstcancer är ändå att brösten sitter på utsidan och att tumörerna ganska lätt går att upptäcka innan de hunnit sprida sig till lever, lungor eller hjärna.

När jag sen läser om experter som hävdar att det är fel att rekommendera kvinnor att undersöka sina bröst blir jag så arg att jag knappt hittar orden. Hade jag inte klämt på mitt bröst den där kvällen för två år sedan det hade jag troligen varit död eller svårt sjuk i dag.

Visst händer det att kvinnor hittar ofarliga cystor och visst är det svårt att känna knölar i brösten och visst är mammografi viktigt men att själv undersöka sin kropp och att vara vaksam på förändringar i brösten kan inte vara fel.

Oroar sig gör man ändå och all forskning visar att ju tidigare en bröstcancer upptäcks desto större är chansen att patienten blir helt frisk. Att hävda något annat är ett hån mot alla de 7000 kvinnor som drabbas av bröstcancer i Sverige varje år.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Olrin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro