ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hagamannen är ointresserad av att göra gott

Lisa Magnusson · 1 Sep 2015
Uppdaterad 12 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

”En del är helt enkelt oförbätterliga, det vore bättre för alla om de burades in för gott”, sa en äldre herre i min bekantskapskrets till mig när jag var 19. Jag protesterade högljutt. Jag har alltid föreställt mig att människor i grunden är goda, vill väl. Det är en trösterik tanke: Ibland blir det fel, folk beter sig illa. Men alla gör så gott de kan.

På sistone har jag börjat fundera på om han inte hade rätt ändå, den där herren. Ta till exempel Hagamannen, han som under sju år runt millennieskiftet överföll kvinnor i Umeå, som bara blev alltmer våldsam för varje gång. Ett av hans senare offer slogs medvetslös, fick örat avbitet, efteråt försökte han slänga ned henne i den iskalla älven som vore hon överblivet skräp.

Redan år 2000 fick polisen in ett tips från en kvinna som tyckte att en man hon sett på BB var väldigt lik fantombilden som kablats ut till allmänheten. Tipset avfärdades, trots att ett överfall just skett i sjukhusområdet. Inte kan väl en nybliven pappa vara våldtäktsman, menade polisen. Man sökte ett monster, inte en människa. För människor är i grunden goda.

Först fem år senare, 2006, greps Hagamannen. Han dömdes till 14 års fängelse för mordförsök och en rad våldtäkter. I dagarna släpptes han ut, i enlighet med den regel som säger att fångar ska friges villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet, såvida det inte finns synnerliga skäl. Men finns det synnerligare skäl än de som omgärdar Hagamannens väg till bot och bättring?

Han har inte velat medverka till behandling. Han har insisterat på att bosätta sig i Umeå trots att hans offer mår dåligt av det. Kriminalvården bedömer att hans återfallsrisk är hög. Han har ansetts så farlig att han inte kunnat ha oövervakade permissioner. Han är dessutom diagnosticerad sadist, och det är inte som någon övergående själslig snuva. Det är ett personlighetsdrag.

Även sadister kan lära sig att tygla sin natur. Empati, påtalade två psykologiprofessorer i New York Times nyligen, är ett val. Man kan inte lära sig att bli god, men däremot att göra gott. Hagamannen är dock påtagligt ointresserad av detta. Därmed är det svårt att förstå varför experter och diverse tyckare nu tävlar i vidsynta uttalanden om hur rätt det är att han släppts i förtid.

Hagamannen är en av Sveriges värsta våldtäktsmän någonsin. Han borde ha suttit av hela tiden, eller ännu hellre dömts till rättspsykiatrisk vård. För till skillnad från den allmänna bilden är det inte sant att det vore detsamma som att slippa straff. På rättspsyk stannar man tills man har blivit frisk. Och en del blir nog aldrig friska. 

+ IFK Norrköpings supportergrupp Peking Ultras samlar in pengar till fotbollsmatchbiljetter för flyktingar.

- Personer som mordhotar journalister för att de gör sitt jobb och låter personer kommentera saker ur sitt perspektiv. 

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro