ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Han påstod att Pippi är klädd som en slampa"

metro · 1 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Häromdagen stod jag på Bokmässan i Göteborg och talade om min nya bok ”Taxi” när en rågblond tonårskille med färska finnar kom fram och frågade: ”Du Pascalidou, varför är Pippi Långstrump klädd som en slampa?” Jag blev tyst. Tänkte efter en stund. Killen spände envist sina blåa ögon i mig, blåste bort luggen från ögonen och fortsatte: ”Va fan, hon ska ju typ va förebild och är klädd som en jävla slampa med strumpeband och allt. Du måste ju skriva om det här i din krönika i Metro.”

Det fanns något obehagligt i den unge killens aggressiva attack mot min barndomsidol. Jag valde att svara vuxet: Var och en har rätt att klä sig som den vill. Med eller utan strumpeband. Med eller utan slöja. Slampigt eller inte, det där sitter mest i ditt eget huvud. Vi lever i ett fritt samhälle, grabben.

Sedan vände jag på klacken, knäppte min kofta och gick i väg tillsammans med Madeleine på mitt förlag. Trots att vi båda är nästan dubbelt så gamla som killen blev vi väldigt illa till mods. På en sekund förflyttades jag 15 år tillbaka i tiden till min gamla skolgård där man som tjej när som helst riskerade att stämplas som slampa. Själv var jag mån om att hamna på rätt sida, att vara en sådan som killar inte såg ner på. Därför gick jag oftast till skolan i träningsoverall, osminkad med håret i svans. Jag hängde inte med killar, gick inte till fritidsgården, klädde mig inte utmanande och vände mig aldrig om när någon visslade. Så fick jag vara ifred. Om de slutade se ner på mig vet jag inte. Men så här i efterhand kan jag bara konstatera att de där killarna som inte hade flera fördelar än det de hade mellan benen hade en enorm makt över mig och mina väninnor.Kvinnors klädsel är ett hett ämne som många män vill styra och kontrollera. I veckan kom en undersökning som visade att många i vårt land vill förbjuda slöjor. Det är lika odemokratiskt som att tvinga flickor att bära slöja. Så länge män blandar sig i och bestämmer vad kvinnor ska bära för kläder är det förtryck. Oavsett om dessa män är muslimska mullor eller mediala manschauvinister. Klädseln har också alltför länge och på alltför många platser i världen fungerat som en billig bortförklaring för både våldtäkter och sexuella trakasserier. Hon får skylla sig själv-argumenten har haglat i rättssalarna. Klär man sig i kortkort och vinglar runt på stilettklackar får man ta konsekvenserna.Den lille Göteborgstalibanen fick som han ville. Krönikan om Pippis påstådda slampiga stil är levererad. Nu måste jag bara ut och inhandla ett par strumpeband och en slöja.

+ Söndagarna med ”Sopranos”.

– Regeringens besparingar –  nu även på komvux.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro