ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Handikappade blir hemlösa – därför bojkottar jag gran i år

metro · 22 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Stilla natt, heliga natt, allt är frid och det våldtas och varslas och så här dagarna före jul sitter pappor och mammor vid köksbordet och undrar hur de ska få råd med julklappar till barnen. En hemlös herre i mitt kvarter söker skydd för natten som enligt väderleksrapporten inte blir nådig samhällets olycksbarn som saknar en varm vrå. En kvinna med vattniga ögon klappar på min dotter och säger att hon vill byta bort sina barn som inte låter henne träffa sina barnbarn. I Aten och Rosengård brinner vredens vilda lågor och i cyberrymden sprider sig det anonyma hatet likt vinterkräksjukan. På gruppboendet Knäbäcksgången i Malmö sitter Sasa och Jessica tillsammans med andra med utvecklingsstörning och flerhandikapp i ovisshet. Sasa har bott där i 20 år och han älskar personalen och sina vänner på boendet som är hans enda hem och trygghet.

Den tryggheten tas nu ifrån honom och de andra på hemmet. Politikerna och Malmös Sociala resursförvaltning BO-LSS har nämligen bestämt att gruppboendet ska läggas ner och de handikappade ska slussas ut. Sasa har downs syndrom och är stum och blind men han förstår när man pratar med honom och kommunicerar via händerna. Om han förflyttas kan den trygga tillvaro som ömt och mödosamt byggts upp smulas sönder. Detsamma gäller alla de handikappade på hemmet och nu får jag ett rop på hjälp från de anhöriga som önskar att deras kära får ett värdigt liv de år de har kvar. Precis som de gamla som far illa och försummas på äldreboenden saknar dessa människor en röst i det offentliga samtalet och någon som håller dem om ryggen i medierna.

Därför kan de behandlas på ett sätt som ingen annan skulle tolerera. När en ansvarig nyligen granskade gruppboendet och Sasas syster undrade hur det skulle gå efter nedläggningen fick hon svaret att Sasa lika gärna ”kan bo i ett rum utan fönster.”Om beslutet verkställs blir följaktligen fem funktionshindrade människor hemlösa och spridda för vinden.  I en annan del av Sverige sitter jag och förväntas fira en fröjdefull jul. Hur fan då? Om man ser sin samtid med vidöppna ögon kan man inte annat än sörja just nu.  Min lilla lycka är ingenting värd utan mina medmänniskors minsta möjliga välmående. Därför skiter jag i både gran och julklappar i år. Om någon ändå mot all förmodan envisas så ge mig ingenting annat än en värdig värld att leva i. God jul!

+ De som kämpar och sliter för alla dem som ingen ser. . I sann tomteanda. Och alla de som arbetar på julafton när vi andra svullar– Vår tids nya, fega, ansiktslösa näthat.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro