ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Här är alla fördomarna mot mig"

metro · 28 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN STAËL VON HOLSTEIN Efter en underbar mangling av Metros läsare känner jag att det är viktigt att fortsätta på temat fördomar. Läsarna hotar med att sluta läsa Metro för att jag skriver kolumner. Man idiotförklarar mig och retar sig på mina stavfel och mina särskrivningar. Man säger att jag är enformig och urtråkig. Men jag är ordblind och har alltid varit det, och jag är ingen kolumnist. Jag är ingen skolad skribent. Jag är en vanlig kille uppväxt på en gård, mitt ute på landet. Jag är inte adlig trots mitt fina namn, kolla i Adelskalendern. Ni är bara fördomsfulla. Jag är inte född rik med silversked i mun. Mamma hade hem för socialt missanpassade ungdomar. Hela vårt hus var fullt av knarkare från Stockholm, människor som inte tog personligt ansvar utan bara skyllde ifrån sig och tyckte att andra skulle betala. Enligt dem var allt samhällets och kapitalets fel. Jag är bara en vanlig kille som till skillnad från många andra i konsensus-Sverige vågar säga emot och vågar säga som det är. Dessutom tycker jag att det är min demokratiska skyldighet att bidra i debatten. Exemplen på fördomarna mot mig ovan är till er som tror att fördomar bara drabbar muslimer och mörkhyade. Men ni ska veta att det inte alltid är lätt att vara svensk och bo utomlands heller. Jag har bott utomlands i 22 år, och även om jag kanske inte bott på ställen som Tensta och Rosengård har jag mött många fördomar. Å andra sidan har de länder jag bott i inte haft socialdemokratiska regeringar som skapat sådana platser. Men det finns fler fördomar jag kan slå ihjäl. Alla svenska hantverkare är inte värdelösa. Alla hantverkare stjäl inte från sina arbetsplatser och alla åker inte och jobbar svart hos någon annan när de säger att de är på brädgården. Tvärtom mot vad socialdemokraterna tror är de flesta hantverkare inte alls dumma i huvudet. De var kanske omogna eller bara ointresserade när de gick i skolan och många valde att bli hantverkare för att de gillar jobbet, friheten och de korta arbetsdagarna.  Men de försoffade, pappskallarna som inte kan sitt yrke, inte kan räkna och planera, de som ruinerar familjer som renoverar och bygger, de förstör för alla andra. Det är de få som inte tar personligt ansvar som förstör för alla andra, och hur arg man än är på dessa personer kan man inte dra alla över en kam. Men hantverkarkollektivet borde avkräva personligt ansvarstagande för att skydda sin yrkesstolthet, precis som samhället i stort. Vi andra måste förstå att det inte går att dra alla över en kam. Vi måste ha ödmjukhet, förstånd och tålamod att se det goda i alla människor.

+ Upp för Carro, Musse, och de andra friidrottarna och HBK.

Ner för de hantverkare som förstör för de andra.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro