ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Här är årets tema av Stockholm Pride

Haydar Adelson · 24 Maj 2017
Uppdaterad 24 Maj 2017
Pridefestivalens tema i år är "Redo för nästa steg".

Pridefestivalens tema i år är "Redo för nästa steg". Foto: VM-studios


Världen i dag känns som en enda stor politisk torktumlare och vi behöver prata om var hbtq-rörelsen står i dag – och vart vi är på väg. För kampen är väl inte över, eller?

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Söndagen den 26:e februari valdes jag till ordförande för Stockholm Pride. Allt hade gått så fort. Det ena ledde till det andra och nu stod jag på en scen med en blombukett och jag var installerad. Sedan mingel, skål och lycka till!

Två dagar senare sitter jag på en restaurang som representant för norra Europas största pridefestival och ska träffa en nyckelperson i Pride-sammanhang. En vit medelåldersman.”Haydar, kampen är över”, säger han med självförtroende. Och sedan fortsätter han: ”Vi har nått dit vi skulle, och nu är det bara finputsning som gäller”. Jag hänger inte riktigt med. Är det över?

Någon dag senare äter jag lunch med en representant för en av våra medlemsföreningar som representerar utlandsfödda hbtq-personer. Han är förbannad över hur politiskt tandlös pridefestivalen är. ”Var är politiken, var är kampen”, skriker han högt samtidigt som han spottar mat på mig.

Ni förstår, jag kom ut i somras, jag har inte varit med så länge. Jag har tänkt en hel del och har nu förstått att priderörelsen är en väldigt diversifierad rörelse. För en del är det bra nu, man vill dricka bubbel, lyssna på musik och helst inte prata om den tiden då man inte fick torka tårar utan handskar. Medan andra är i begynnelsen av sin kamp och känner sig övergivna och arga. Vi tittar på varandra, kliar oss huvudet och tänker; ”nu då”? Vad gör vi nu?.

Årets festival är den tjugonde i raden. Vi behöver prata om var vi står i dag och vad vårt nästa steg är framåt. Världen i dag känns som en enda stor politisk torktumlare. Hbtq-personer i öst avrättas av religiösa fundamentalister. Hbtq-personer i väst röstar på högerextrema partier och homonationalism är det nya svarta. Vad händer i samhället? Vad händer i hbtq- och priderörelsen? Var står vi i dag? Är kampen över eller har den bara stagnerat? Hur såg vår väg ut hit och vart vill gå? Vilka är vinnarna i vår kamp och vilka är förlorarna?

Alla dessa saker behöver vi mötas och prata om och lära av tillsammans. Vi behöver prata om vad samhällets nästa steg borde vara. Och kanske framför allt, vilka steg du behöver att vi gemensamt tar för att du ska kunna leva ditt autentiska liv fullt ut. Därför är jag så stolt över att nu få presentera årets tema för Stockholm Pride 2017, som är: Redo för nästa steg!Vi är redo, är du?

Haydar AdelsonOrdförande, Stockholm Pride

pil
Om debattören

• Namn: Haydar Adelson

• Gör: Psykolog med inriktning inomorganisation samt media och kommunikation.

• Bakgrund: född i Iran, föräldrar från Irak. Familjen flyttade till Sverige på slutet av 80-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Haydar Adelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro