ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Här är det enda sättet att stoppa SD:s framgång

Göran Greider · 20 Aug 2015
Uppdaterad 12 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Varför växer SD? Att partiet vuxit snabbt i Yougovs mätning denna sommar beror mycket på att den genomfördes under de upphettade dagar då Ikea-morden begicks. Ett tragiskt dubbelmord mitt inne i det Ikea, som med sina blågula färger nästan är en symbol för nationen, fick många sinnen att rinna över. Handgranater i Malmö och gängbråk har bidragit. Det står också helt klart att det på borgerliga ledarsidor med stor spridning har förekommit formuleringar som bidragit till att göra SD mer rumsrena.

Men det är de kortsiktiga förklaringarna. De längre perspektiven på SD:s framgångar är helt andra. Jag menar att SD har vi fått för våra egna, ideologiska synders skull. Socialdemokraterna, i Sverige, Frankrike eller Stor-Britannien har glömt att de borde ha som ideologi att tala om fördelningspolitik och utjämning mellan klasserna. Arbetarklassen – inklusive betydande delar av medelklassen - i Sverige och Europa har svikits av arbetarrörelsen och socialdemokratin. Dessa rörelser har blivit mesiga och nästintill ideologilösa.

►LÄS MER: Yougov: Nu är SD Sveriges största parti

Samtidigt genomgår traditionell borgerlighet en djup kris. För femton år sedan hade de olika borgerliga partierna ganska olika uppsyn och idéer. Numera cyklar de omkring på en och samma marknadsliberala enhjuling och borgerliga väljare med minsta lilla konservativa ådra har känt sig alltmer hemlösa. På svensk landsbygd tycker jag mig se hur ett tynande och nyliberalt Centerparti lämnar plats för SD. I bruksorterna tappar ett avideologiserat (s) till SD.

I det läget uppträder SD och säger: Vi har en ideologi! Och inte bara det. De levererar en syndabock – invandrare och flyktingar - som förklarar varför all denna oro hemsöker så många. Och de har desto lättare att göra det i ett världshistoriskt läge där flyktingströmmarna är större än sedan andra världskriget. Andra partier hamnar i positionen att de enbart sysslar med kritik av SD och därmed förstärker SDs agenda; politisk debatt är idag nästan liktydigt med debatt om migration och tiggeri. Alla de brännande frågorna om en annan ekonomisk politik som ger mer resurser till vård, skola och omsorg kommer i andra hand.

►LÄS MER: SD: Tabun kring invandringsfrågan har släppt

Flyktingfrågan får orimliga dimensioner. Om Sverige fördelar flyktingmottagandet per capita skulle en kommun med 5 000 invånare ta emot runt 40 flyktingar! Räkneexemplet får perspektiven att klarna. Det är i dag ett värre problem med utförsäkringar, dålig a-kassa, sämre sjukvård och lärarbrist.

Jag träffar då och då folk som röstar på SD men som tidigare röstat på S. Jag har märkt att det bara finns ett sätt att bota dem: att ge dem en annan syndabock genom att börja skälla på växande klassklyftor, vinstgiriga banker och eliter som bryter sig loss från det gemensamma och bara tänker på sig själva.

SD växer – för att socialdemokraterna är för fega för att våga bekämpa ojämlikhet och klyftor och för att borgerligheten bara har marknaden i huvudet.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro