ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Här är orden som beskriver världen 2014

Fridah Jönsson · 1 Jan 2015
Uppdaterad 1 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

FRIDAH JÖNSSON: Min absoluta favorit-högtid kom äntligen i veckan: SAOL släppte årets nyord! Jag älskar när SAOL släpper årets nyord, det är som en sammanfattning och summering av världsläget och med hjälp av alla töntiga uttryck och ord som ingen hört men som kommer in på listan vaggas man in i en bubbla av att Sverige är ett land av humor, värme och, för att använda ett uttryck som säkert var nyord någon gång på 50-talet, finurlighet. 

Orden som är med på listan i år är bland annat ”selfiepinne”, ”yoloa” och ”mobilzombie”. Självklart säger det en del om hur det här landet och dess invånare mår idag, men det finns ord som är ännu mer typiska för Sverige i tiden. Här kommer min egen lista över de ord jag aldrig kommer att kunna koppla ihop med något som helst annat än just världen år 2014:

Decemberöverenskommelse, extraval, Håkan Hellström, Ullevi, ubåtsjakt, andre vice talman, IS, Krim, Sissela Kyle, Kodjo Akolor, färg-TV, Jönköping, nazister, kyrkklockor, ”Turist”, Nils Horner, Putin, käbbel, Gaza, Malaysian Airlines, Yara, Ferguson, Michael Brown, ”Chandelier”, Anders Borg, Malmöpolisen, hästar, demonstranter, Charlotte Kalla, guldspurt, Hugo Rask, Belinda Olsson, samtyckeslag, Viralgranskaren, Brasse Brännström, Ice bucket challenge, Petra Marklund, supportervåldet, ebola, nakenbilder, Jennifer Lawrence, Emma Watson, Nicklas Bäckström, skogsbrand, Feministiskt Initiativ, homeparty, 8 mars, demonstration, knivhugg, Saga Scott, Oscarsgalan, superselfie, Lena Dunham, tiggeriförbud, Suárez, Kartellen, regeringen Löfven, Klas Ingesson, taktikrösta, Kulturmannen, räkneexempel, EU-valet, Front National, Pippi Långstrump, Sotji, Lajkat.se, Omtalat.nu, Viralt.aftonbladet.se, Fredrik Reinfeldt, tolkningsföreträde, Måns Zelmerlöw, ”La belle epoque”, Malala, Frida Boisen, Malmö FF, Molly Sandén, hakkors, armbindel, First Aid Kit, Boko Haram, VM 94-hjältarna, Seinabo Sey, Panetoz, namnskyltar, Gomorron Sverige, Soran Ismail, timeout, Therese Sjögran.

Det är med andra ord en högst blandad kompott som summerar supervalåret som gick. Allt från dokusåpadeltagare till politiker till rasism och idrottsstjärnor var i ropet och skulle diskuteras och debatteras. Och även om resultatet av själva supervalåret i sig inte var någon större succé med en minst sagt splittrad regering och ett mycket nöjt kluckande SD, skapade det en hel del nya ord och uttryck som fick fäste och som alltid kommer att symbolisera årets valrörelse (”ryggprotest”!).

Men det är ju i ärlighetens namn ganska så värdelöst när det är tråkiga saker som får sätta agendan. Därför tycker jag att 2015 ska få domineras av ett bättre klimat och därmed bättre ord.

Mina tre dröm-nyckelord för 2015 är därför: Feminism, förståelse och paljetter. Två dagar har redan gått. Tiden tickar.

+ 2014: Feministiskt Initiativ kom in i EU-parlamentet.

- 2014: SD kom in i talmansstolen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro