ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Har männen patent på att vara pretto?

Cissi Wallin · 29 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Pretentioner kan ju vara skitvackra, magiska, filmiska, förgyllande… Eller kräkmedlet från helvetet. Jag kalvar nog allra mest över de pretentiösa männen, kanske mest eftersom den pretentiösa kvinnan alltför ofta lyser med sin frånvaro.

Var finns alla brudar som nördar iväg på slingriga, krångliga stigar om den där filmens sätt att “tala till en”? Var finns Björn Ranelid i trosa? Hon som vågar tala från hjärtat utan att släta över det med en ironisk knorr sekunden efter. Hon som självsäkert sitter i en morgonsoffa och dimmar iväg utan att låta sig bli avbruten. Hon som bejakar sin lust till kreativiteten utan att vika sig för trendenser.Where is she?Vågar vi inte eller vad är problemet? För det kan ju som sagt vara både vackert och framgångsbringande. Man är den centrala punkten genom att ludda in allting i ett väldigt svepande, passionerat och nästan… Krispigt drömskt hölje. Man jobbar nära sitt känsloliv, skiter i om någon säger att man tar sig själv på lite för stort allvar. Hölje… Nu var jag nästan där, haha. Drömskt hölje, lite som mäns böcker om att växa upp, smygkika på nakna flickors toppiga bröst och inse att man är ett missförstått geni. Tjena. Och så är jag där igen.Och det är väl därför jag spyr på det – för att de pretentiösa männens kanske e g e n t l i g e n vackra snicksnack dominerar så hårt och därför blir till karikatyrer. “Hårda män” som vågar visa känslor och till och med erkänner att de lipar till den där Olle Ljungströmlåten eller att de blir varma i magen av när de ser barn leka, att det får faderskänslorna i den så annars frusna själen att värma ett iskallt hjärta. Det spelar ingen roll hur crappy deras blaj är - det finns alltid minst en villig och beundrande brud i hasorna på dem som tindrar jakande åt allt de säger och gör. Den moderna kvinnan ska däremot vara lättsam, rättfram, rå och iskall. Men ändå... Varför kan snubbarna men inte jag? För nä, det är inte bara att GÖRA. Man hindras av alla griller i huvudet, allt det där man fått intryckt sedan barnsben. Småflickor uppfostras ju till att allra mest bejaka och bry sig om vad alla andra tycker och tänker om dem, där finns inte plats för några som helst pretentioner (om man inte råkar ha föräldrar som förser en med det via vällingen, okej:ar). I mitt CV: Framgångstörstande tjugopluskvinna. Rättfram, lättsam, rak och skön. Tjejen hela dan, inga tveksamheter, närå serrni... Eller så är jag helt enkelt ett förtryckt pretto. Ett förtryckt och supersensitivt flumpretto som gått på myten om att alla gillar en lite mer bara man är som en kombo av Malin i “Saltkråkan” och Jeanne d’Arc. Söt men hård fast absolut inte flumpretto. För det epitetet har den m o d e r n a mannen något slags patent på. + Underbara Clara. Jag. Älskar. Dig. Fortsätt baka drömmar och visa alla trångsynta att det går utmärkt att vara husmorsfeminist.

– Skaldjur. Ni äter havets insekter, ni vet det va?

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro